Breng het bockbierseizoen terug!

Bock in de etalage

Breng het bockbierseizoen terug!

[2020] Je lijkt het door de ruime keuze aan verschillende bieren bijna niet op te merken, maar op de eerste maandag van oktober begint traditioneel het bockbierseizoen. Het is één van de oudste Nederlandse seizoensbieren die nog steeds gebrouwen worden. Een bier voor de herfst. Door de ruime keuze aan andere bieren lijkt bockbier een beetje vergeten. De start van het bockbierseizoen op de eerste maandag van oktober al helemaal. Want in de race naar meer omzet, biedt de horeca het bier steeds vroeger in het jaar aan. Het is als pepernoten die al in september in de schappen liggen. Het is een oefening in zelfbeheersing en dat is een eigenschap die steeds dunner gezaaid lijkt te zijn. Zeker als het een alcoholhoudende drank betreft. Want niet alleen de start van het bockbierseizoen is gesneuveld. Ook de traditie van de Beaujolais Primeur is ingehaald door een te vroege verkoop.

Toch is dat jammer. Een gecoördineerd moment waarop het bier voor het eerst beschikbaar is, heeft iets moois. Het hunkeren naar een bier dat misschien wel al in de kelder staat, maar nog niet onder de tap maakt dorstig. Je hoeft alleen maar te kijken naar de manier waarop vissers het aanpakken met hun Hollandse Nieuwe. Er is altijd veel aandacht voor Vlaggetjesdag en viskraampjes kunnen de aanloop nauwelijks aan. Ieder jaar is er discussie of de vangst van dit jaar toch echt de mooiste is, die je ooit geproefd hebt. Een veiling van het eerste vaatje voor een goed doel maakt de traditie helemaal af.

Zoiets zou ook mooi zijn met bockbier. Het bier wordt immers niet het hele jaar door gebrouwen, dus de brouwer kan het recept ieder jaar een beetje verbeteren. Zodat de gasten kunnen zeggen: ‘Ik dacht dat het niet mogelijk was, maar deze smaakt me echt nog beter dan vorig jaar.’ Om vervolgens een tweede glas te bestellen om daar zeker van te zijn. Daarbij heb je bij herfstbock meerdere producenten, waardoor je verschillende bokken met elkaar kunt vergelijken. Het was de basis waarop het PINT Bokbierfestival was gebaseerd, voordat het jammerlijk ten onder ging. Dit jaar is ook de verkiezing van het beste bockbier gesneuveld, al heeft dat misschien ook een beetje te maken met de COVID maatregelen. De nationale bokbierdag in Zutphen met een optocht van historische bierwagens is om dezelfde reden uitgesteld naar volgend jaar.

De traditie van herfstbock is overigens allesbehalve Nederlands. Ze is met Duitse brouwmeesters meegekomen, toen deze de kunst van het brouwen van pils naar Nederland brachten. In Beieren geldt het bockbierseizoen als het vijfde seizoen van het jaar en valt het samen met de vastentijd. Wij hebben er onze eigen twist aangegeven en het bockbierseizoen steeds verder vervroegt. Zo ver, dat het zo langzamerhand haar waarde heeft verloren.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.