Bronckhorster Beer & Foodbattle

Jury jureert bij de Bronckhorster Beer and Food Battle

Bronckhorster Beer & Foodbattle

[2023] Je hoeft niet groot te zijn om groots te zijn. Die gedachte ging door mij heen toen ik afgelopen oktober de horecavakbeurs BBB in Maastricht bezocht. Aanleiding was de Beer & Foodbattle die op initiatief van de Bronckhorster brouwerij in samenwerking met Eurotoques op de beurs was georganiseerd. Vijf keukenbrigades van evenzoveel toprestaurants streden om de eer door een voor-, hoofd- en nagerecht te pairen met een Bronckhorster of zelfgekozen bier.

Een licht gevoel van jaloersheid op de leden van de jury kon ik niet onderdrukken, toen ik ze in het midden van de arena van al dat heerlijks zag proeven. Helaas is niets menselijks mij vreemd. Maar al snel sloeg die emotie om in bewondering. Want door het hoge niveau van de deelnemers was het jureren een Herculustaak. Uiteindelijk wist Il Gattopardo uit Rotterdam te winnen, voor Graaf ter Horst uit Horst, die zelf ook een kleine brouwerij, Kameroad, hebben. Jurylid Gerard Molenaar schreef in Entree Magazine een mooi verslag over de wedstrijd. Chef patron Salvatore Randazzo van Il Gattopardo viel dubbel in de prijzen op de beurs, want hij won ook de ETN Palux innovation award.

Maar meer nog dan bewondering voor de jury heb ik bewondering voor de familie Gammage en hun team van de Bronckhorster Brewery. Steve is al jaren een bescheiden en gedreven brouwer die steevast prachtige bieren maakt. Bieren die zich inmiddels een vaste plaats veroverd hebben in het Nederlandse bierlandschap. Niet voor niets is zijn Nightporter in 2018 uitgeroepen tot het beste bier van Nederland tijdens de Dutch Beer Challenge. Maar Bronckhorster beperkt zich niet alleen tot haar klassiekers en vatgerijpte bieren. Steve en zijn team zijn ook niet vies van verrassende innovaties zoals Symbiose of Groene Buizerd. Ze zijn ook steevast deelnemer aan de wedstrijd Nederlands Nieuwe van het BIERburo.

Het avontuur van Bronckhorster gaat inmiddels verder dan alleen bier en een proeflokaal. Met het aantrekken van executive chef Manuel Jansen maakt Bronckhorster ook de stap naar de gastronomie. Maar dan wel op niveau, zoals dat past bij de kwaliteitsopvatting van de brouwerij. Dat is best moedig. Want hoewel iedere sommelier weet dat bier en goed eten prachtige combinaties kunnen maken, zijn er maar weinig restaurants die dat consequent op een hoog niveau durven te presenteren.

Juist daarom ben ik zo onder de indruk van de sprong voorwaarts die Bronckhorster en Eurotoques op de BBB maakten. Daag andere chefs maar uit om iets moois te doen met bier aan tafel. Zo wordt het voor steeds meer mensen duidelijk dat bier en fine dining een geweldige combinatie zijn. Zo’n wedstrijd hoef je niet over te laten aan grote brouwerijen. Met lef kun je hem ook zelf initiëren als kleinere brouwerij.

Zelfbewust stond Bronckhorster op de Folie Culinaire, het chique deel van de beurs. Maar het mooie is, ook op de gezellige pubstreet, waar de meeste brouwerijen hun stand hadden, zou Bronckhorster niet misstaan. Dat maakt bier zo’n geweldige drank. Het voelt zich thuis in een kroeg, maar ook in een toprestaurant. Eigenlijk overal waar mensen samenkomen om van het leven te genieten.

Deze column is geschreven voor horecavakbeurs BBB in Maastricht

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.