Bye bye Burton Union

Burton Union

Bye bye Burton Union

[2024] Britse bierliefhebbers zijn in rep en roer. Deze week werd bekend dat Carlsberg-Marston’s heeft besloten zijn Burton Union vergistingssysteem buiten gebruik te stellen. Met 264 grote houten vaten was de indrukwekkende installatie in de brouwerij van Marston’s in Burton de laatste die in Groot-Brittannië nog in gebruik was.

Kern van het systeem is dat het wort in grote houten vaten vergist, waarbij de extra gist die tijdens de vergisting ontstaat, via een afblaaspijp in een overloop belandt, waarbij de gist uitzakt en het aanhangende bier terug kan vloeien in het vergistingsvat. Zo wordt het bier helderder en gaat er geen bier verloren. Het systeem is een geïndustrialiseerde variant van de brouwer die met een schuimspaan het overvloedig gist uit de gistkuip schept. Volgens het nieuwsbericht van de Britse bierconsumentenvereniging CAMRA zagen brouwtechnologen het systeem als ongeëvenaard voor het brouwen van heldere, schone, sterksmakende pale ales. Maar het systeem met houten vaten, pijpen, slangetjes en open goten is ook buitengewoon bewerkelijk en gevoelig voor infectie. Marston’s had een eigen kuiper in dienst die weer bij het vat 1 kon beginnen nadat hij het 264e vat een onderhoudsbeurt gegeven had. Wat dat betreft lijkt het systeem wel op de Firth of Forthbrug waarbij een onderhoudsploeg weer van voren af aan kan beginnen als het onderhoud net is afgerond. Bij de ontwikkeling van de trappistenbrouwerij van Mount Saint Bernard (Tynt Meadow) hebben we met een schuin oog gekeken of een klein Burton Unionsysteem voor de nieuwe brouwerij haalbaar zou zijn, maar al ras bleken de nadelen onoverkomelijk. Daarmee blijft de Amerikaanse Firestone Walkerbrouwerij de enige die nog via deze methodiek een bier laat vergisten.

Vanwege onderhoud en infectiegevaar is het niet verbazend dat Carlsberg Marston’s ervoor gekozen heeft de installatie buiten gebruik te stellen. Verbazender is dat het zo lang geduurd heeft, voordat deze beslissing gevallen is. Het toont de voorliefde van de Britten aan om veel, zo lang als mogelijk is, bij het oude te houden. De installatie werd alleen nog gebruikt voor de productie van Pedigree Bitter, en dan alleen nog maar in de cask versie. Met het teruglopen van de verkoop van caskbier werd het ondoenlijk het systeem in de benen te houden. Die Pedigree Bitter wordt overigens tegenwoordig ook aan de man gebracht als ‘Amber Ale’. De ziel van de moderne bierdrinker zou afgestoten kunnen worden door dat vermaledijde woord ‘bitter’. Tja, dan verdien je ook geen bier dat vergist is in Burton Union.

Afgelopen augustus bezocht ik Marston’s brouwerij, waarbij veel van het oude erfgoed nog bewaard is gebleven. De moderne brouwinstallatie is er omheen gebouwd. Je ziet er nog de oude houten beslagkuip en een kookketel die lijkt op een antieke duikklok, naast de roestvrijstalen brouwinstallaties die we ook van andere brouwerijen kennen. De Burton Unions waren toen nog vol in bedrijf. Het is een indrukwekkend gezicht: een grote gekoelde hal met vier rijen met ieder 71 vaten. Overal klinkt gepruttel en gereutel. Verschillende vaten lekken. Het is een herculestaak om alles schoon te houden. In de toekomst zal het aanzicht nog steeds indrukwekkend zijn, want ook een deel van deze installatie blijft behouden. Maar het zal er niet meer naar gistend bier ruiken en niet meer pruttelen. Dat is jammer, maar volledig begrijpelijk.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.