Can you feel the force?

Can you feel the force?

[2011]  Onlangs introduceerde Jupiler een nieuwe drank op de Nederlandse en Belgische markt: Jupiler Force. Het woord drank in de openingszin is bewust gekozen. Want hoewel je bij de naam Jupiler direct aan bier denkt, is Force dat niet. Jupiler Force bevat geen alcohol en een alcoholvrij bier is het ook niet. Aan de andere kant, om Force een frisdrank te noemen – dat gaat ook weer wat ver. Jupiler Force niet zo kinderachtig als frisdrank, niet zo suf als alcoholvrij en niet zo versuffend als bier. Het is zo innovatief, dat er eigenlijk alleen woorden bestaan om te beschrijven wat het niet is. Wat is het wel? Het is iets nieuws, een categorie tussen alcoholvrij bier en frisdrank in. Een verfrissende drank, voor ieder moment van de dag. Force is een verfrissende drank gebrouwen (!) bet van de grondstoffen van bier: mout, maïs, water en hop – aangevuld met wat vruchtensap en natuurlijke aroma’s. Laat ik het ‘bienk’ noemen.

Het getuigt van lef van de brouwers van AB InBev om bienk onder de merknaam van Jupiler op de markt te brengen. Bij Jupiler denkt de consument aan pils (en voetbal). Het is niet verbazend dat de introductie van Jupiler Force de Belgische (bier)pers hoog de gordijnen in joeg. Volgens de Belgische krant De Standaard zakt Force voor “de smaaktest”. Commentaar dat Force “geen bier is” maar “vies afwaswater”, was niet van de lucht.  Geen verrassing want Force is geen bier – en als je het drinkt als bier zul je het niet lekker vinden. Wanneer je denkt karnemelk te drinken en je krijgt een glas halfvolle melk voorgezet, smaakt dat ook niet. Dat doet niets af aan de kwaliteit van de drank, het is niet meer dan de invulling van een verwachtingspatroon. Of Force het beeld van Jupiler versterkt is een gok. Is de consument bereid een nonbier onder een biernaam te accepteren? Aan de andere kant, met Force dekt Jupiler iedere dorst af: van verfrissend alcoholvrij, naar behoorlijk alcoholhoudend. Via pils naar Jupiler Taurus als zwaar bier. Alleen het zwaarste segment ontbreekt nog. Misschien volgt ooit een Jupiler jenever. Met gebruik van de naam Jupiler hoeft de brouwer geen nieuw merk te introduceren en dat is weer bijzonder kosteneffectief.

Op zichzelf beschouwd, is Jupiler Force helemaal geen gek idee. De merknaam Jupiler geeft precies aan op welke doelgroep de brouwer mikt: mannen – maar dan op het moment dat ze geen bier willen of kunnen drinken. Je drinkt het goed gekoeld, gewoon uit blik. Het is smakelijk en dorstlessend, zonder pretenties. Het heeft een lichte citrussmaak en de pareling van bier. Precies wat je van bienk verwacht. Als het stof van de biercritici is opgetrokken zou de drank best wel eens een mooie toekomst kunnen hebben.

Is Force daarmee het eerste bienk op de markt? Dat is een definitiekwestie. Een paar jaar geleden bracht Bavaria Apple 0.0 op de markt. Een soortgelijke drank, maar dan gepositioneerd als alcoholvrij bier. Het Duitse Bionade werd juist weer als frisdrank op de markt gebracht. De toekomst zal leren of Jupiler met een partijtje Frans parkeren tussen alcoholvrij bier en frisdrank in meer succes zal hebben.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.