Corona in de tang

Corona in de tang

[2020] Afgelopen week werden bij de prachtige fortbrouwerij van Duits & Lauret eindelijk de prijzen uitgereikt van de Dutch Beer Challenge. 100 Watt kreeg de prijs voor het beste bier van Nederland uitgereikt. Het jureren op 11 maart was de laatste activiteit en nu het weer kan werd de prijsuitreiking georganiseerd En dat was te merken. Corona in de tang bij de Dutch Beer Challenge.

Het was het eerste brouwersbijeenzijn in maanden. Brouwers waren zichtbaar blij om hun collega’s eindelijk weer eens in het echt te kunnen spreken. Het had iets van koeien die na de lange winter in de stal weer eens de wei in mochten en dat ondanks de restrictie van anderhalve meter afstand houden. Dat er prijzen uitgereikt werden en dat vooral prijswinnaars aanwezig waren, zal wel bijgedragen hebben aan de uitgelaten sfeer.

Natuurlijk waren de prijzen het gesprek van de dag, maar meer nog de gevolgen van de Covid-maatregelen. Het was opvallend om te zien dat ook binnen de homogene groep van brouwers wel wat verschillen ontstaan. Natuurlijk was de verkoop aan de horeca en in het eigen proeflokaal volledig stil komen te liggen in de afgelopen maanden. Maar vrijwel iedereen meldt een groei, soms zelfs wel spectaculair, van de winkelverkoop bij slijters en supermarkten. Wat er met kop en schouders bovenuit steekt, is de webverkoop. Zelfs als het digitale winkeltje in alle haast in elkaar geklust is, is de webverkoop zonder uitzondering spectaculair geweest. Vooral de gemengde pakketten, waarbij soms ook een winkeldochtertje mee verpakt kan worden zodat er weer ruimte in het magazijn ontstaat, doen het voortreffelijk. Niet dat dit het verlies van de horeca goed gemaakt heeft – veel brouwers hebben een behoorlijke scheur in de broek op gelopen – maar het voelt goed om te merken dat in de loop van de jaren zo’n grote en enthousiaste fanbasis is opgebouwd. Bij fusten ligt dit lastiger. Een enkeling heeft die alsnog in kunnen ompakken, maar voor de meesten was dat niet weggelegd. Stoken en soms ook het riool is dan het lot als de datum te ver verlopen is.

Nu de horeca weer open is, is het beeld behoorlijk wisselend. De winkelverkoop loopt weer  terug richting normaal en ook de webverkoop is over het hoogtepunt heen. De nieuwe webwinkels zullen ongetwijfeld blijven. Er is echt wel iets blijvend veranderd. Horeca komt mondjesmaat op gang. Er is veel lof voor de overheid, die het vrijwel altijd mogelijk heeft gemaakt om het terras uit te breiden, waardoor niet alleen de anderhalve meter gerealiseerd kan worden, maar zelfs dat het aantal stoelen uitgebreid wordt. Kroegen en taprooms waarbij de fysieke ruimte eenvoudigweg ontbreekt om het terras uit te breiden, zitten in de hoek waar de klappen vallen. Ook is er een opvallend verschil tussen stad en platteland. Met name op het platteland doen de taprooms het weer geweldig, zeker met mooi weer. Nu veel mensen met de vakantie de rust en ruimte in eigen land op zoeken, stromen de terrassen vol. Ik sprak een brouwer die in één maand tijd z’n hele verlies van de afgelopen periode al bijna goed gemaakt had. Zonder dat de rondleidingen zelfs maar begonnen waren. Dat was niet mogelijk geweest zonder de medewerking van gemeente en verhuurder. En vooral dankzij het weer natuurlijk.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.