Craftbeer in blik

Craftbeer in blik

[2012] De opmars van craft brewing (‘kleine’ ambachtelijke en creatieve brouwerijen) in de Verenigde Staten lijkt niet te stoppen. Inmiddels kent het land meer dan 2.200 verschillende brouwerijen.  Om die groei vol te kunnen houden kijken de brouwers meer en meer naar voor hen ongebruikelijke verpakkingen.

Amerika is een echt blikland. Het is dan ook niet verbazend dat de craftbrewers kijken of blik niet voor hen zinvol en haalbaar kan zijn. Nog meer dan de fles biedt blik de mogelijkheid grafisch op te vallen. En opvallen met vreemde etiketten, dat doen craftbrewers graag. Bovendien is blik lichter en onbreekbaar. Nu is de omvang van een craftbrewery niet wat we daar in Nederland bij voorstellen. De bovengrens ligt bij een productie van zeven honderd miljoen liter, dat is meer dan dubbel zoveel als de brouwerij van Grolsch in Enschede. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook blikfabrikanten een begerig oog op deze nieuwe groeimarkt laten vallen.

Ball, één van de grootste productenten van drankblikken organiseerde om die reden een proeverij van craftbeer op de vakbeurs Brau in Neurenberg. Diplom sommelier Fritz Wülfing had de eer om de proeverij te leiden. Voorafgaand stonden een kleurrijke stapel blikjes op tafel. Het zag er inderdaad vrolijk en schitterend uit. Desondanks heeft bier in blik voor mij nog steeds een goedkoop imago. “Does your CANscience bother you” staat er niet ten onrecht op één van de blikjes. Het mijne zeker wel. Het blijft vreemd als een biersommelier met een “klik, pssssst” het lipje van een blik opendrukt. Ik moet er nog aan wennen. Aan de andere kant, aan een schroefdop op de wijnfles was ook iedereen snel gewend.

De eerste craftbrewery die met bier in blik experimenteerde is Oskar Blues, net tien jaar geleden. Per keer vulden ze vier blikjes Dales Pale Ale, die ze met de hand moesten sluiten. Nu staat er een volledige vullijn. Dales Pale Ale is een dijk van een bier, met een krachtige fruitig bitter hoparoma. Blik is beter voor de hopsmaak zegt Wülfing. Er komt geen licht bij het bier waardoor de smaak beter behouden blijft. De hop zou zelfs nog beter tot zijn recht komen als je het bier direct uit blik drinkt. Ik probeer het, maar mijn bierplezier gaat zo wel verloren. Bier is emotie, direct uit blik gedronken is het meer een dorstlesser.

Probleem met craftbeer in blik is dat je een grote productie nodig hebt. De drukpers gaat pas aan vanaf een bestelling van 400.000 blikjes, en een loonvuller wordt pas enthousiast als hij meer dan 100.000 van die blikken mag vullen, vertelt Gerlof Thoenhake van Ball. Op de oude handvuller van Oskar Blues zitten maar weinig brouwers te wachten. Misschien is een kleine mobiele afvuller wel een oplossing. Blik met stickers schijnt ook al mogelijk te zijn. De trend van speciaalbier is in ieder geval ook in Nederland begonnen. Korenwolf en Leffe Blond zijn al in blik verkrijgbaar en deze herfst vult Grolsch voor het eerst ook zijn herfstbok in blik af.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.