Dadelijk donker

Dadelijk donker

[2010]  “Ik heb vandaag Dadelijk Donker op de tap gezet. Hij is weer heerlijk van smaak”, dat is het SMSje dat ik eind vorige week op mijn telefoon zag oplichten. Het bericht is afkomstig van Pieter van Meel, brouwer van het Brouwcafé in Scheveningen. Dadelijk donker is een bijzonder bier, gemaakt van dadels, dat Pieter eens per jaar brouwt. Het is een soort afscheid van de winter. Nog een keer een zwaar winterbier om door die laatste grijze dagen van februari te komen. Een laatste groet, voordat de lente aanbreekt. Eigenlijk zou de naam dadelijk licht meer van toepassing zijn maar dat allitereert niet zo goed.

Een dik jaar geleden had ik Pieter gevraagd of ik een dagje met hem mee mag brouwen. Dat is geen enkel probleem, hij zou me bellen. Op een mooie dag in januari krijg ik een telefoontje. Hij gaat binnenkort Dadelijk Donker brouwen en kan wel wat hulp gebruiken. Een week later zit ik een paar kilo dadels te ontpitten met uitzicht op een nog donkere Scheveningse haven. Wist ik veel dat voor het bier hele dozen echte dadels gebruikt worden? Terwijl het licht langzaam begint te gloren boven de vissersboten, werken Pieter en ik ons met kleverige vingers door de dadels heen. Nu begrijp ik waarom hij mijn hulp zo goed kan gebruiken.

De volgende stap in het brouwproces is een stuk makkelijker. Met een staafmixer mag ik de pan vol dadels pureren. Een paars bruine zoete prut is het resultaat. Voor gebruik moeten we het geheel nog zeven. De vaste bestanddelen zijn voor de keuken, ze maken er heerlijke toetjes van, maar ook bij karbonade passen de dadels prima.

De resterende stroop gaat bij het kokende wort in de brouwketel. De suikers in de dadels leveren later een extra sterk bier op. Na het koken koelen we het jonge bier af en voegen de gist toe. De zon schijnt als ik afscheid neem van Pieter. Nog een paar weken wachten tot ik eindelijk het resultaat kan proeven. Gist moet in alle rust zijn werk kunnen doen. Dadelijk Donker 2009 is een heerlijk bruin, lichttroebel winterbier geworden met een aantrekkelijk zoetje. Maar, zo moet ik Pieter toegeven – de smaak van dadels kan ik niet echt terug proeven. Hij geeft me gelijk, de dadels dat jaar zijn minder sappig dan in de afgelopen jaren.

Dit jaar heeft Pieter duidelijk sappiger dadels gevonden. Of zou het aan een ander hulpje liggen? In 2010 is Dadelijk Donker fluweelzacht met de licht weeïge smaak van dadels. Het heeft een aantrekkelijk zoetje en met 8% een forse stoot alcohol. Kortom, een voortreffelijk bier om die saaie laatste winterdagen door te komen. En omdat het bier alleen in het Brouwcafé in Scheveningen getapt wordt, kun je eerst uitwaaien op het strand, voordat je jezelf laat verwarmen door een Dadelijk Donker.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.