
25 okt Dubbele belastingverhoging
[25 0kt] Over vier weken stemmen we voor een nieuwe Tweede Kamer. Op de valreep debatteert de oude Tweede Kamer vandaag over een dubbele verhoging van de belasting op bier, met een chique woord ‘accijns’. Op Prinsjesdag toverde het kabinet het voornemen tevoorschijn om de accijns op bier met maar liefst 16,2% te verhogen. Dat is een forse stijging in een tijd dat alle voedingsmiddelen toch al een stuk duurder geworden zijn. Enerzijds probeert het kabinet de inflatie te drukken, aan de andere kant werkt ze vrolijk mee aan die inflatiestijging door de belastingen te verhogen.
Die greep in de portemonnee van de bierdrinker is dieper dan alleen de 16,2% accijnsverhoging. Over accijns wordt ook 21% BTW gerekend. Dat is de ‘Belasting Toegevoegde Waarde’. Belasting op belasting. Ik heb eens gevraagd wat de toegevoegde waarde van accijns is. Op het antwoord wacht ik nog steeds. Bovendien berekent vrijwel iedere ondernemer zijn marge op de inkoopsprijs inclusief accijns. Dat zorgt ervoor dat het effect van een accijnsverhoging nog veel sterker voelbaar is voor de consument, dan de prijs af-brouwerij. Die brouwerij moet in economische spannende tijden die accijns ook nog eens voorschieten, want Vadertje Staat wil z’n centen graag snel hebben en wacht niet op late betalers.
Dit zijn alleen nog maar de effecten van de eerste verhoging van de bierbelasting. Er onder zit nog een veel geniepiger effect. Dat is een belastingmaatregel die sommige bieren significant duurder gaat maken, en naar mijn stellige overtuiging in de toekomst een enorme invloed gaat hebben op de biercultuur in Nederland. Twee jaar geleden nam deze Tweede Kamer een wet aan waarmee ze de Douane en Belastingdienst een lolletje deed. Het heffen van accijnzen werd voor hen een stuk makkelijker gemaakt. Voor met name kleine brouwers leidt dit belastinggemak tot een enorme kostenstijging, maar dat is ambtelijk niet relevant. Kern van de wet is dat de bierbelasting niet meer op graden Plato berekend wordt, zoals tot nu toe het geval is, maar op alcoholgehalte. Bovendien werd de belastingheffing veel fijnmaziger. Bestonden er eerst drie (eigenlijk vier) groepen waarin de bieren ingedeeld werden, vanaf januari moet er per procentje alcohol afgerekend worden. Meer dan een jaar liet het ministerie de branche in het ongewisse hoe je dat alcoholgehalte moet bepalen. Moeten kleine brouwers in deze spannende tijden een forse investering doen, of mogen ze het alcoholgehalte berekenen, zoals nu ook het geval is? Inmiddels is min of meer duidelijk dat de Overheid de moeilijkste weg zoekt, de duurste voor de ondernemer.
Die nieuwe wet zou opbrengstneutraal ingevoerd worden. De overheid beloofde door deze geniepige wet niet meer accijns op te halen. Maar zonder effecten is de wet zeker niet. Want het kabinet besloot de accijns op zware bieren zoals tripels en quadrupels sterk te verhogen terwijl bieren onder 5% veel minder belast worden. Die verhouding zal in de komende tijd veel schever komen te liggen. Het instrument is nu immers ingevoerd. Voor kleinere brouwerijen, die voornamelijk zwaardere bieren brouwen, is dit slecht nieuws. De nieuwe wet van twee jaar geleden moet 1 januari ingaan. Opbrengstneutraal is ze allang niet meer. Want de nieuwe accijnsverhoging van 16,2% wordt over dit nieuwe systeem bepaald. Een dubbele belastingverhoging dus. Waarover dan nog 21% BTW, belasting op belasting komt.
Ik ben boos en verdrietig. Gelukkig mag ik op 22 november stemmen.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.