Een bok op werelddierendag

Een bok op werelddierendag

[2010] Vanaf vandaag mag het weer, bockbier drinken. Natuurlijk mag het altijd wel, maar de Nederlandse Brouwers proberen het bockbierseizoen een echte start te geven. Dat lukt redelijk ontdekte ik dit weekend bij Gall en Gall. Ik wist dat deze slijter al Gulpener Bockbier geleverd had gekregen, maar de verkoper wilde het me niet verkopen. Hemel en aarde moest ik bewegen, en na een plechtige belofte dat ik het bier niet voor maandag zou drinken, ging het magazijn toch open en kwam er een sixpack bockbier te voorschijn. Uit het schap werd een sixpack ander bier met dezelfde prijs getoverd om te scannen aan de kassa. Zo zou deze daad van klein verzet later ook niet uit de kassa aanslag kunnen blijken. Gewikkeld in een bruine papieren zak nam ik het ondeugende sixpack mee naar huis.

Maar vanaf vandaag mag het echt – de bok is los. En dat nog wel op 4 oktober, Werelddierendag. Ik had het toepasselijk gevonden als we voor de gelegenheid deze dag dit jaar Wereldbierendag hadden genoemd, maar dat is er niet van gekomen. In plaats daarvan besloten de Nederlandse Brouwers een bok van de biologisch-dynamische geitenboerderij Ridammerhoeve uit te nodigen. Bok Jan kreeg uit handen van directeur Jack Verhoek een cheque aangeboden waarmee het biologysch dynamische onderkomen van de bokken gerepareerd kan worden.

Niet alleen bok Jan was uitgenodigd om de start van het bockbierseizoen te vieren. Ook de Nederlandse brouwers zelf waren present. Directeur Thijs Thijsen hield een gloedvol verhaal over het brouwen van bockbier. Als je weet dat dit bier weken moet rijpen, begrijp je dat het voor brouwers niet eenvoudig is om extra bock bij te maken, als de verkoop ineens mee blijkt te zitten. En dat is eigenlijk wel zo mooi ook: op = op.

Televisiekok Rudolph van Veen werd uitgeroepen tot Bockbierambassadeur. Hij kreeg een enorme beker overhandigd, overigens niet gevuld met bier. Gelukkig maar, want bockbier leent zich meer voor kleinere glazen. In zijn dankwoord ging Rudolph eerst in op culiporno op TV, als alternatief voor ruiken en proeven, voordat hij de fantastische culinaire mogelijkheden van bockbier in een gedicht bezong – en uiteindelijk het recept voor een uitzonderlijke bockbiertaart gaf.

Aansluitend serveerde restaurant de Kas een uitmuntende lunch, waarbij vele verschillende bockbieren op tafel kwamen. Eendachtig aan de bijzondere dag had het restaurant gekozen voor een volledig vegetarisch menu. Nooit geweten dat vegetarisch zo lekker kon zijn, en dat een bier daar heerlijk bij smaakt.

Eigenlijk is er maar een minpuntje: de taart van Rudolph kwam niet op tafel. Gelukkig hebben Nederlandse Brouwers het via Bockbier_recepten.pdf op haar website bekend gemaakt.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.