Een boom opzetten

Een boom opzetten

[2008]  Je wist het waarschijnlijk niet, maar ieder jaar, zo rond de derde woensdag van maart, vieren we in Nederland een nationale boomfeestdag. 19 maart is het zo ver. In de dikke  50 jaar dat de Stichting Nationale Boomfeestdag bestaat, zijn er meer dan 10 miljoen bomen en struiken gepland. Dat lijkt me een mooie aanleiding om een boom op te zetten over biermerken die naar bomen verwijzen. Gek genoeg zijn er maar twee bomen die brouwers verleid hebben om hun bier ernaar te vernoemen.

Linde

Bierbrouwerij Lindeboom uit het Limburgse Neer is vernoemd naar de linde die op het brouwerijterrein groeit. Dat oprichter Willem Geenen in 1870 koos voor een linde, is symbolisch. De Hollandse linde (Tilia xeuropaea) staat al ver voor onze jaartelling symbool voor liefde, gratie, vruchtbaarheid en gerechtigheid. Op veel brinken en dorpspleinen kun je in Nederland lindes vinden. Onder de linde werden de dorpsvergaderingen gehouden en werd recht gesproken. De dorpelingen deden daarmee een beroep op de godin Freya, om ze bij te staan bij de moeilijke beslissingen. Onze vrijdag is naar diezelfde Germaanse godin genoemd, misschien dat daarom dat juist op vrijdagmiddag een koel glas Lindeboom zo lekker smaakt.

De linde is niet alleen de boom van gerechtigheid, het is ook de boom van de liefde en de gratie. Aphrodite, de Griekse godin van de liefde, kon de toekomst voorspellen aan de hand van de bast. De lindebast zou ook beschermen tegen toverij. Zo beschrijft Rembert Dodoens, lijfarts van keizer Maximiliaan II van Oostenrijk, in 1573 hoe een razende man tot rust kwam, toen zijn polsen met dunne lindebast waren samengebonden.

Lindeboom is niet de enige brouwerij die vernoemd is naar deze magische boom. Sinds 1989 is in Wageningen brouwerij Onder de Linden te vinden, een microbrouwerij, die z’n bieren voornamelijk in de Gelderse vallei afzet.

Oranjeboom

De andere boom is de oranjeboom. Het gekke is dat niet met zekerheid te zeggen is, wat een oranjeboom is. Het zou een sinaasappelboom kunnen zijn, maar ook een verwijzing kunnen zijn naar het Koningshuis. Of misschien wel allebei. Oranjeboom is een naam die door zeker vier verschillende brouwerijen is gevoerd. Het Braziliaans/Belgische InBev is de huidige merkhouder. Op beperkte schaal brouwen ze nog Oranjeboom bier. Het merk wordt niet meer actief ondersteund, ze rooien de boom. Dat is voor de tweede keer. Al in de jaren zeventig moest het merk Oranjeboom plaats maken voor Skol. Toen dat laatste merk flopte werd Oranjeboom weer nieuw leven ingeblazen.

De oorsprong van Oranjeboom gaat terug naar 1672 toen in Rotterdam brouwerij d’Oranghienboom werd opgericht. De Oranjeboomstraat in Rotterdam Zuid herinnert nog aan de brouwerij die daar vroeger stond. In 1968 werd het bedrijf overgenomen, en enkele jaren later verhuisden de activiteiten naar Breda.

Ook de brouwerij van Dommelsch, eveneens onderdeel van InBev, verrichtte zijn activiteiten onder de naam Oranjeboom. Toen zowel de brouwerij in Dommelen, als de brouwerij in Rotterdam groter groeide dan de directe regio, gaf dat nogal wat verwarring. Vandaar dat Dommelsch sinds 1930 Dommelsch heet. Naast de Rotterdamse Oranjeboom, bestonden er ook nog brouwerijen De Oranjeboom in Heel en in Broekhuizervorst (beide in Limburg). Deze brouwerijen sloten de deuren tussen 1915 en 1920.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.