Eén liter eigen bier met Kerst

Eén liter eigen bier met Kerst

[2010]  De bierwereld zit niet verlegen om mooie initiatieven. Niet verbazend, want bier is zo breed en nauw verweven met onze cultuur dat de mogelijkheden bijna oneindig zijn. Leidsch Bier en amateurbierbrouwersvereniging (drie keer woordwaarde bij Scrabble) ’t Wort Wat voegen daar 13 november aanstaande iets moois aan toe: De magie van de geboorte van bier bij jezelf thuis. En dat zonder kraamhulp.

Iedereen die op de Open Brouwdag komende zaterdag een schone 1,5 halve liter frisdrankfles meeneemt, krijgt aan het eind van een dag brouwen één liter wort mee naar huis, inclusief gist, een waterslot en instructies. Dat is alles wat je nodig hebt om in je eigen keuken, woonkamer of waar dan ook, je eigen bier te maken. In ongeveer twee weken verandert de gist het wort in een alcoholhoudende drank. Een zacht gebloep uit het waterslot vertelt je dat de gistcellen druk bezig zijn een mooi bier te fabriceren. Geen gebloep, betekent geen leven. Het is een magische verandering waarvan men vroeger dacht, dat de geest van een gestorven voorouder nodig is om de drank tot leven te wekken. In de Middeleeuwen en ver daarna werd gebeden om goddelijke bijstand om de gisting te laten slagen. En misschien is dat nog een goed idee. Overigens moet het bier na de gisting nog twee weken rijpen om helemaal op dronk te zijn. Dat houdt in dat je de derde zondag van de Advent van je eigen bier kunt genieten. En wie weet, blijft het tot de Kerstdagen goed.

Op de Open Bierbrouwdag zelf zullen de brouwers uit mout, hop en water het wort bereiden. Dat is het meest arbeidsintensieve deel van het bierbrouwen. Het mout wordt gemalen en samen met warm water tot een beslag gemengd. Langzaam wordt het verslag verwarmd, waardoor het zetmeel in suiker verandert en oplost in het water. Is alle suiker opgelost, dan wordt het beslag gefilterd. De heldere vloeistof heet wort. Dat koken de brouwers met hop, om er de juiste smaak aan te geven. De kafjes en andere graanresten die overblijven kun je gebruiken om volkorenbrood mee te maken. De uitnodiging voor de Open Brouwdag zegt er niets over. Maar ik neem aan dat wie zijn eigen bostelbrood wil bakken voor bij het eigen bier, de overgebleven bostel zeker mag meenemen. Het wort wordt afgekoeld en is dan klaar voor vergisting. En dat kan dus bij je zelf thuis. Bijna zonder inspanningen want, de gist doet het werk.

Met dit initiatief grijpen Leidsch Bier en ’t Wort Wat terug op de oorsprong van het bier. Tot in de Middeleeuwen was bier een drank die iedereen thuis kan brouwen, net zoals wij nog soep koken. In sommige steden ontstaan panhuizen, waarin de burgers ombeurten hun eigen bier mogen brouwen. Dat bier gaat in vaten om thuis te vergisten. Dat houten vat is vervangen door de plastic PET fles, maar verder brengen de brouwers de magie van het brouwen weer heel dicht bij de mensen.

De locatie van de Open Bierbrouwdag is Kwekerij E. Duivenvoorden, Turfspoor 57, 2165 AW Lisserbroek, vlakbij fruitkwekerij De Olmenhorst.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.