Fedor

Fedor

[2019] Het nadeel van bescheiden mensen is dat ze zo bescheiden zijn. Daardoor vallen ze niet altijd op, ondanks het bijzondere werk dat ze verrichten. Ze verdienen het om eens in het zonnetje gezet te worden.

Eén van die bescheiden mensen is Fedor Vogel, oprichter, hoofdredacteur en uitgever van het magazine Bier! Hij zal zelf de eerste zijn om te zeggen dat het magazine niet tot stand kan komen zonder zijn redactie. Dat is waar. Hij kan en wil het niet in z’n eentje volschrijven en –fotograferen. Maar dat doet geen recht aan het feit dat hij zowel de drijvende kracht is en als een trotse vader de uitgave bestuurt. Als een echte bladenman, zoals hij zichzelf graag beschrijft, waakt hij over de opbouw en kwaliteit. Het is mede dankzij die passie dat Bier! al meer dan tien jaar bestaat. En dat terwijl sommigen bij het begin betwijfelden of het blad een langer leven dan een jaar of twee beschoren zou zijn. Dan was alles wel geschreven. De bierrevolutie zelf en zijn doorzettingsvermogen bewijzen het ongelijk van deze zwartkijkers, die de zaken zelf inmiddels ook behoorlijk wat bieriger inzien.

Het blad Bier! leidde na een paar jaar tot een tweede uitgave: Brouw!. Waar Bier! zich in eerste plaats richt op (bier)consumenten (en levensgenieters), richt Brouw! zich op de brouwers zelf. Natuurlijk bestaan er al de nodige digitale fora om informatie op te doen, maar bladenman Fedor zag een kans voor papieren uitgave. Met het toenemend aantal (thuis)brouwers moest daar een markt voor zijn. En weer zag hij een mogelijkheid, waar anderen alleen problemen voorspelden. Inmiddels is ook Brouw! uitgegroeid tot een vaste waarde in het bierlandschap. En als dat nog niet papier genoeg is, is Fedor ook nog eens uitgever van de Krant van de Week van het Nederlandse Bier, die in een oplage van vele tienduizenden stuks, vlak voor de Week gratis verspreid is. Birdy Publishing, de uitgeverij van Fedor, is zo langzamerhand uitgegroeid tot het Mediahuis van het bier. Komt er ooit nog een Vlaamse uitgave?

Misschien moeten we Fedor wel de John de Mol van de bierwereld noemen. Het blijft immers niet alleen bij papier. Natuurlijk hebben Bier! en Brouw! hun eigen website. Maar Fedor heeft daar inmiddels een heuse radiozender aan toegevoegd. Online, dat wel. De zender heeft de even directe als duidelijke naam: Bierradio. Fedor is niet zo van de fancy naampjes. Gewoon zeggen waar het op staat, dat volstaat. Bescheidenheid siert de mens immers. Bierradio stelt Fedor in staat om zijn twee passies te combineren: bier en muziek. Wat dat betreft is hij een soulmate van de onvolprezen Han Hidalgo, die daar nog een derde element aan toevoegt: bier, muziek en eten. Het zal niemand verbazen dat Fedor ook uitgever is van het boek ‘The taste of Bier, Jazz & Blues’ dat Han geschreven heeft.

En zelfs hier houdt het nog niet op. Fedor is voorzitter van de Dutch Beer Challenge, secretaris van de stichting Week van het Nederlandse Bier en bestuurslid van de stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur. Het is verbazend dat hij niet naast z’n schoenen is gaan lopen vanwege alles wat hij voor de biercultuur in Nederland doet. Misschien is het maar goed dat hij zo’n bescheiden inborst heeft.

2 Reactie's
  • Wil.J. Schipper
    Geplaatst op 13:24h, 18 mei

    Als redactie medewerker mag ik de drive en passie van Fedor Vogel van dichtbij meemaken en onderschrijf bovenstand verhaal volledig. Bescheiden inderdaad, maar bovenal een heel toffe Vogel!

  • Maurice Diks Tesselaar Familiebrouwerij
    Geplaatst op 20:31h, 18 mei

    Mooi geschreven Henri! Hulde voor Fedor Vogel.