Gids voor Nederland – bierland

Gids voor Nederland – bierland

[2012]  Gisteren presenteerde ‘bier’uitgeverij Birdy Publishing de Brouwerijengids Nederland. De gids is een buitengewoon handzaam boekje geworden met informatie over alle 123 brouwerijen die Nederland telt. Of eigenlijk zijn het er inmiddels 124 vertelde uitgever Fedor Vogel, want de Nederlandse bierwereld is vol in ontwikkeling. Tussen het vormgeven van de gids en de presentatie gisteren heeft één brouwerij de deuren gesloten en zijn er alweer twee nieuwe bijgekomen. En wellicht opent zondag nummer 125 wel de deuren.

De gids laat zien wat een enorme rijkdom aan bier en brouwerijen ons land inmiddels kent. Van het wereldberoemde Heineken met de grootste brouwerij van Europa in Zoeterwoude tot de museale ambachtelijke brouwerij De Groese Zwaluw met een bier waarvan de naam alleen al melancholisch maakt: “De Verlaten Lente”. De uitklapbare kaart van Nederland laat op een overzichtelijke manier zien waar al die 123 brouwerijen gevestigd zijn. Er blijkt een duidelijke bierband over ons land te lopen van noordwest naar zuidoost, van Texel tot Gulpen. Friesland en opvallend genoeg West Brabant kennen nog veel lege plekken. De rivier de IJssel, maar zeker ook de Maas lijken te inspireren tot het brouwen van bier. Iedere brouwerij, groot of klein heeft zijn eigen pagina met een korte beschrijving, de bieren en openingstijden, indien de brouwerij te bezoeken is.

De nieuwe brouwerijengids werd ten doop gehouden op een passende locatie: stadsbrouwerij De Pelgrim in Rotterdam. De helaas veel te vroeg overleden biericoon Harry van de Wiel van de Pelgrim was een drijvende kracht achter de uitgave van deze gids. Het is aan uitgever Fedor Vogel te danken dat hij niet alleen de brouwerijen die lid zijn van het Klein Brouwerij Collectief in kaart wist te brengen, maar ook de brouwerijen die lid zijn van Nederlandse brouwers en zelfs de niet verenigde brouwerijen. Hierdoor is een volledig beeld ontstaan.

Het eerste exemplaar van de Brouwerijengids Nederland werd overhandigd aan Ineke van de Wiel, Harry’s weduwe. Cees Jan Adema, directeur van Nederlandse Brouwers vertelde een mooie anekdote over een bezoek dat hij enige tijd geleden aan België bracht. Kort daarvoor had in de New York Times een verhaal gestaan dat de Nederlandse biercultuur zich veelzijdiger ontwikkelt dan de Belgische. Dat viel bij zijn Belgische gastvrouw zo slecht dat ze hem nauwelijks meer wilde spreken. Kersvers voorzitter Constant Keinemans van het Klein Brouwerij Collectief stond stil bij de enorme ontwikkeling aan biersoorten die Nederland meemaakt. Veelal gebrouwen door kleine brouwerijen die uit een enorme passie voor het product zijn ontstaan. Voorzitter Henri Reuchlin van De Week van het Nederlandse Bier merkte op dat de brouwerijengids van 10 tot 20 mei letterlijk tot leven komt. Die week staat heel Nederland in het teken van het ontdekken van bier, met proeverijen, festivals, open dagen, biermenu’s en brouwdemonstraties door het hele land.

De Brouwerijengids Nederland is verkrijgbaar bij de brouwerijen zelf, via de gespecialiseerde boekwinkels en via de website www.biermagazine.nl in de webshop. De gids kost € 3,95.

Tags:
,
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.