Gooisch Zwart wint

Gooisch Zwart wint

[2023] Deze week is het weer Week van het Nederlandse Bier. En dat betekent dat ook het beste bier van Nederland 2023 bekend is. Dit jaar wint Gooisch Zwart de MITRA-award van de Dutch Beer Challenge. Het wordt gebrouwen door de Gooische Bierbrouwerij uit Hilversum. In meerdere opzichten een heel bijzonder bier.

Gooisch Zwart is een zogenaamd Schwarzbier, een biertype dat uit Duitsland overgewaaid is. Hier in Nederland kent bijna niemand het. Veel mensen associëren donkere bieren of met zwaar en zoet of met Guinness. Schwarzbier is geen van beide. Het is niet zoet, niet zwaar en ook niet geroosterd. Schwarzbier is het donkere broertje van pils: makkelijk doordrinkbaar, niet te veel alcohol. Het biertype stamt van oorsprong uit het oosten van Duitsland, waar het nog steeds populair is. Maar in Nederland krijgt Schwarzbier maar moeilijk voet aan de grond. Weinigen verwachten dat donker bier zo lekker wegdrinkt. Het blijkt eens te meer dat veel bierdrinkers niet alleen proeven met hun neus en mond, maar ook met hun ogen.

Het is aan het lef en de eigenwijsheid van brouwer Gijs Troost, Arjanneke van den Berg en Guido de Wit (de eigenaars van de Gooische Bierbrouwerij) te danken, dat dit bier in Hilversum gebrouwen wordt. Sterker nog, het is een van de eerste bieren waarmee de Gooische Bierbrouwerij op de markt kwam, lang voordat de eigen brouwketels gereed waren. Ook dat maakt het bier uniek. De eerste brouwsels werden naar recept van Gijs Troost gebrouwen in Duitsland. En dat ging niet zonder slag of stoot, want het brouwen van een Schwarzbier is niet eenvoudig. De brouwerij ging bijna kopje onder voordat ze zelfs maar echt begonnen was. Het verkopen ervan Gooisch Zwart is evenmin een eitje, zoals Gijs, Arjanneke en Guido al snel uitvonden. Het scheelde maar een haar, of het bier was uit het gamma verdwenen. Er werd te weinig van verkocht. Schwarz is duidelijk geen bier voor zwartkijkers. De passie en eigenwijsheid van het trio hield het bier gelukkig op de kaart. Het is immers ook het bier waarmee het avontuur van de Gooische ooit begonnen is. Ook die geschiedenis maakt het winnen van deze prijs ook zo bijzonder.

Sinds 2017 heeft de Gooische Bierbrouwerij haar eigen ketels in Mout op de Markt van Hilversum. Sindsdien kan de Gooische ook daadwerkelijk haar filosofie in praktijk brengen: het brouwen van bieren met lokale ingrediënten, op een sociaal verantwoordelijke manier. Gijs Troost gebruikt voor zijn Gooisch Zwart onder andere boekweit, een gewas dat van oudsher op de zandgronden rond Hilversum werd verbouwd. In Duitsland is het gebruik van boekweit ondenkbaar. Het Reinheitsgebot schrijft voor dat voor bier niet meer dan mout, hop en water gebruikt mag worden. Maar Gooisch Zwart toont aan dat boekweit uitstekend past in een Nederlands bier. Volgens Gijs zorgt boekweit voor een romig en kruidig karakter en bovendien een mooie schuimkraag. En dat is de jury van de Dutch Beer Challenge ook opgevallen.

Maar niet alleen op het gebied van het gebruik van lokale grondstoffen toont de Gooische Bierbrouwerij haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. De onderneming biedt mensen, die niet makkelijk elders aan de slag komen, de mogelijkheid werkervaring op te doen. En dat juist hun bier nu in de prijzen gevallen is, maakt het winnen van de MITRA-award misschien wel het meest bijzonder.

Geen reactie's

Geef een reactie