Great British Beer Festival

Great British Beer Festival

[2008]  Het Great British Beer Festival is één van de grootste bierfestivals in Engeland. De bierliefhebbersclub CAMRA organiseert dit festival jaarlijks in een tentoonstellingshal in het hartje van Londen. Het Great British Beer Festival is groot, om niet te zeggen enorm. In de hal zijn ongeveer vijfhonderd verschillende bieren bij elkaar gebracht. Gedurende vijf dagen komen er zo’n 65.000 liefhebbers af. Het is een krioelen van bierdrinkende mannen en vrouwen. Het is een echt feest. Dat wordt nog versterkt door de vele optredens tijdens het festival, proeverijen en natuurlijk wedstrijden. Her en der staan ook nog tafelvoetbaltafels opgesteld.Op donderdag is het hoedendag – naar het voorbeeld van Ascot, de chique paardenrace. Op het bierfestival dragen vooral mannen een hoed, muts of pet, waarbij meligheid en nationale trots troef zijn. Om alles in goede banen te leiden zijn meer dan duizend vrijwilligers in touw.

Het festival is op en top Brits. Er zijn een paar buitenlandse brouwerijen, waaronder enkele uit Nederland, maar de meeste bieren die zij op het festival presenteren zijn geënt op Engelse voorbeelden. Voor drie pond kun je een glas huren. Bezoekers hebben de keuze uit een glas voor een volle pint (meer dan een halve liter), een kleiner half pint glas en een sjiek glas op voet waar een derde pint in past. Het grote pintglas is het meest populair. Er staan maatstreepjes op zodat je ook een halve of een derde pint kunt bestellen. Met zoveel bieren om van te kiezen is dat geen slecht idee. Het Britse uit zich ook in de beleefdheid en discipline van het publiek. Als om half elf de taps dicht gaan, verdwijnen alle tappers als bij toverslag achter de coulissen. De gasten drinken hun pint op en schuifelen naar buiten – de stad in. Daar is meer dan genoeg te beleven.

Lauw bier zonder schuim

Natuurlijk draait alles om bier, maar dan wel bier zoals CAMRA dat ziet. Dat wil zeggen ‘real ale’: bovengistende bieren, die op vat rijpen. Deze bieren worden op zwaartekracht of met een handpomp getapt. ‘Nieuwigheden” zoals het tappen met koolzuurgas zijn hier absoluut taboe. Dat weerhoudt de Engelse real ale brouwer er niet van om naar hartelust te experimenteren. Bieren gemaakt van tarwe of met vruchten zijn op het festival van harte welkom, zolang ze maar verder rijpen op vat. Om deze enorme keuze een beetje overzichtelijk te houden zijn ze gegroepeerd per regio. Zo is er een bar met bieren uit Zuidwest Engeland, Oost Engeland, Schotland, Wales en zo voorts. Bij deze barren staan de traditionele Britse handpompen in slagorde opgesteld.

Om CAMRA een bierliefhebbersclub te noemen is bijna een belediging, je kunt het beter een bieractivistenclub noemen. “Iedere dag sluiten 57 kroegen definitief hun deuren, sluit je aan om deze kaalslag te stoppen” schreeuwen de posters. Maar ook verzet de club zich tegen wat ze’underselling’ noemen: het feit dat sommige pubs bier verkopen met een schuimkraag, waardoor je te weinig bier krijgt voor je geld. “Proudly serving a full pint” roepen borden bij de ingang van het festival. Volgens CAMRA worden consumenten jaarlijks voor 500 miljoen pond opgelicht door het tappen van schuim. Voor lucht hoef je niet te betalen stelt de bierclub.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.