Hanami

Hanami

[2014] Het is dik lente en de bloesembomen bloeien uitbundig. Die bloeiende bomen hebben voor ons niet direct een associatie met bier drinken. Dat is in het land van de rijzende zon wel anders. Hoewel de Japanner zich over het algemeen ingetogen gedraagt en niet buiten drinkt, verandert dat beeld compleet als de kersenbloesem bloeit.

Tijdens hanami (de periode dat de kersenbloesem bloeit) raakt Japan buiten zinnen. De roze donzen bloemetjes zijn het bewijs dat de lente in aantocht is. Het is de metafoor voor het beginnende leven: prachtig maar van korte duur. Op het nieuws wordt een bloesemverwachting bijgehouden: wanneer lopen de bomen uit? Dat gebeurt begin maart op het zuidelijke eiland Kyushu. Vandaar trekt het ‘bloesemfront’ langzaam naar het noorden, om begin mei op het noordelijke eiland Hokkaido aan te komen. En staat de bloesem eenmaal in bloei, dan is het tijd om erop uit te trekken.

Iedere stad kent z’n favoriete park waar de bloesem op z’n mooist bloeit. Net als op Koningsdag bij ons probeert iedereen zo vroeg mogelijk het mooiste plekje onder de bomen te bemachtigen voor het bedrijf. De bedrijfsjongste wordt er met een zeil op uitgestuurd om een plek te claimen. Vervolgens worden er grote hoeveelheden bier gekocht en komt de barbecue buiten. Iedereen verzamelt zich rond bier en barbecue op het grote zeil. Natuurlijk gaan de schoenen uit, want het zeil geldt als ‘binnen’ en binnen draag je geen schoenen. Dus zie je overal naast de zeiltjes schoenen netjes in het gelid staan.

In het weekend wordt het feest met de familie nog eens dunnetjes overgedaan. De bloesem verdwijnt al om elf uur ’s ochtends in een dichte walm van schroeiend vlees op de barbecue. Overal staan mensen de gloeiende kooltjes aan te wapperen. De eerste blikken bieren gaan open. Er zijn mensen die hele tapinstallaties meenemen. Het is een komen en gaan van mensen. Iedereen sjouwt eten en drank mee. De metro stroomt leeg met mensen die barbecues, tassen vol eten en dozen vol bier torsen. Langzaam vullen de zeilen zich met vrienden. Met de mobiele telefoon wordt een laatkomer uitgelegd onder welke boom hij moet zijn. Maar ook hier blijft de Japanner ordelijk. Geen snipper papier, geen blikje, geen stokje wordt op de grond gegooid. Alles wordt keurig opgeruimd. Terwijl laag na laag vlees op de barbecue wordt klaargemaakt stroomt het bier rijkelijk. Voor de WC vormen zich lange rijen. Tussen de zeilen spelen kinderen tikkertje en zakken de ouders langzaam in een gelukzalig roes. Maar hoeveel er ook gedronken wordt, baldadig wordt het nooit. Er is nauwelijks politie op pad. Boven in de bomen loeren zwarte kraaien tussen de roze bloesem op een lekker hapje. Kraaiend fladderen ze rond. Hun tijd komt als de vuren gedoofd zijn en de grijze walm is opgetrokken.

Tags:
,
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.