Henegouwen

Henegouwen

[2017] Het hartland van Saison ligt in de Waalse provincie Henegouwen. Het landschap golft een heel klein beetje, maar blijft de sfeer van het vlakke land ademen, inclusief akkers, weilanden en af en toe een bos. Prachtige en ondergewaardeerde steden als Bergen (Mons) en Doornik (Tournai) vormen een uitstekende uitvalsbasis. Bier is hier verbonden met het platteland. Brouwerijen zijn gevestigd in oude boerenhoeven. Het zijn veelal bedrijven die al generaties in handen van dezelfde familie zijn. De oorsprong van Saison ligt ook in het boerenleven, als goedkoop bier voor landarbeiders. Dat is ook de reden dat we relatief weinig van de historie weten. Het was het soort bier dat niet interessant genoeg was om erover te schrijven. De bierstijl was op sterven na dood.

Brouwerij Dupont hield als enige de naam levend met een eigentijdse en zwaardere interpretatie. Inmiddels is er veel veranderd. Saison behoort tot de meest populaire biersoorten, maar wel eentje waarvan breed uitgewaaierde varianten bestaan: België, Amerika en Italië hebben hun eigen ideeën over hoe saison moet smaken. Waalse brouwers hebben inmiddels de stijl herontdekt en maken er meer of minder geslaagde versies van. St Feuillien maakt een heerlijke variant. De brouwerij, die op zondag te bezoeken is, heeft in de afgelopen vijf jaar een ware metamorfose ondergaan. Het oude brouwhuis is na meer dan een eeuw verlaten. Dat oude brouwhuis stamt uit 1893, gebouwd door de firma Meura, dat uit dezelfde streek komt. Datzelfde Meura tekende ook voor de gloednieuwe brouwerij die in 2013 opgeleverd werd. Het is fascinerend om te zien hoeveel er in brouwtechniek veranderd is in 120 jaar. Misschien is het nog wel fascinerender om te ontdekken hoeveel er hetzelfde is gebleven. Aan het einde van de rondleiding volgt er natuurlijk een productconfrontatie. De grote bierflessen met champagnekurk worden routineus met behulp van een notenkraker ontkurkt. De ‘sezoentjes’, zoals saison in het Vlaams genoemd wordt, vinden gretig aftrek.

De oude familiebrouwerij van Dubuisson, voornamelijk bekend van de super zware Bush bieren, heeft zich sinds kort ook saison in het gamma. Surfine, zoals het bier heet, bewijst dat anciënniteit geen ingrediënt is voor een mooie saison. Zowel qua vormgeving als qua smaak mag Surfine nog wel wat onderhoud krijgen. Opvallend is dat ook Dubuisson over een gloednieuw brouwhuis beschikt, dat in 2014 operationeel werd. De bierrevolutie biedt ook de traditionele Belgische brouwers kans om te moderniseren. Jonge nieuwe brouwers zoals St Lazare in Bergen (Mons) en La Senne in Brussel maken mooie interpretaties van saison, waarbij die van St Lazare wel heel veel koolzuur heeft. Ook Caulier, Lefebvre en nog veel meer brouwers hebben zich de bierstijl weer eigen gemaakt. Stijlmeester Dupont laat zich in dit koor niet onbetuigd. Brouwmeester Olivier DeDycker brouwt naast de gewone saison een biologische versie. Ook de Triple Saison Moinette is een feest om te proeven. In Henegouwen staat hij als 75 cl fles op de bierkaart van zelfs de meest eenvoudige cafés. Bestel een fles en beleef hoe een goede en aandachtige bierverzorging bij de Belgen met de paplepel ingegoten lijkt. Het bier wordt met alle égards maar zonder poespas geserveerd.

Tags:
,
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.