Het bier van Sinterklaas

Het bier van Sinterklaas

[2007]  Hoeveel we ook van Sinterklaas houden, nog nooit is een Nederlandse brouwer op het idee gekomen om een bier voor de goedheiligman te brouwen. En dat terwijl Sinterklaas waarschijnlijk wel van een biertje houdt op zijn tijd. Er bestaat maar één bier dat speciaal aan Sinterklaas is gewijd. Samichlaus is een zeldzaam bier omdat het maar één keer per jaar hoog in de Alpen wordt gebrouwen. De naam verwijst naar de naam van Sinterklaas in het lokale dialect.

De Oostenrijkse Schlossbrauerei Eggenberg stookt op Sint Nicolaas (6 december) de ketels op voor het sterkste lager ter wereld. Samichlaus is een supersterk bier met 14% alcohol. Daarmee is het sterker dan de meeste wijnen. En net zoals wijn kun je het jaren in de kelder laten rijpen. De smaak wordt er alleen maar mooier en voller van. Met de weersvoorspelling voor de komende Sinterklaasavond kan de Sint wel zo’n hartversterkertje gebruiken.

Onlangs proefde ik Samichlaus 2003.  Het bier heeft een volle gouden kleur en een prachtige neus. Kers, abrikoos, geel fruit en honing zweven boven het glas, om later gezelschap te krijgen van munt- en dragon. Dat belooft wat. De smaak begint ook met stroop, honing, abrikoos, een bittertje en zoete karamel. Het bier heeft slechts een lichte koolzuurpareling. Maar de lofzang zet niet door. De smaak is te veel, het bier gaat snel vervelen. Zou je een hele fles van 33 cl in je eentje moeten opdrinken, dan gaat het zelfs tegenstaan. Samichlaus leent zich om van te genieten in kleine glaasjes, bijvoorbeeld bij een toetje met veel chocola. Dan lijkt het me heerlijk.

Hoewel we Sint Nicolaas tegenwoordig vooral kennen als kindervriend, is hij vanoudsher ook een brouwersvriend. In de Middeleeuwen gold Sint Nicolaas als één van de beschermheiligen der brouwers. Een beetje verbazend is dat wel, want de heilige Nicolaas van Myra had met brouwen weinig van doen. Wel redde hij kinderen van de hongerdood en bracht zware stormen tot rust. Om dat laatste wordt Sint Nicolaas ook door zeelieden en de stad Amsterdam als beschermheilige vereerd. Wie met de trein in Amsterdam aankomt ziet als hij het Centraal Station uit loopt, aan zijn linkerhand de Sint Nicolaas kerk.

De reden dat brouwers Sint Nicolaas aanroepen, is een welbegrepen eigen belang. De naamdag van Nicolaas is 6 december, het begin van de winter. Brouwers hadden ijs nodig om goed bier te maken. Na het koken moet het bier koelen om goed te kunnen gisten. Als het op Sint Nicolaas stevig vriest kon de brouwer goed bier maken. Bovendien leverde een strenge winter genoeg ijs op om uit te hakken, zodat ook in warmere maanden de gistkelder gekoeld kon worden. Met de uitvinding van de koelmachine in 1880 was dat ijs allemaal niet meer nodig. En dus vergaten wij dat wij Sinterklaas eigenlijk best met een eigen Sinterbier mogen eren.
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.