High?

High?

[2009]  Hop geldt als het kruidenbuiltje van de brouwer. De bloemetjes van deze klimplant geven bier de kenmerkende bittere smaak. Sterker nog, volgens de Nederlandse Bierverordening mag een drank helemaal geen bier heten als er geen hop in zit. Maar natuurlijk kun je bier ook op smaak brengen met andere – al dan niet – soortgelijke kruiden.

Botanisch gezien is hop een nogal eenzame plant. Er zijn niet veel planten verwant aan deze klimplant. Maar het dichtstbijzijnde familielid is wel een goede bekende vanwege z’n geestverruimende effecten. Die plant is zo bekend dat de band Doe Maar  er zelfs ooit een liedje over zong, waarin het hele kweekproces aan de orde kwam: Nederwiet. Toen een Amsterdamse brouwer een paar jaar geleden van de familierelatie tussen hop en hennep hoorde, besloot hij z’n stickie eens te vullen met hop. Daarvan had toch genoeg in de brouwerij liggen. Het bleek geen succes. De brouwer werd niet high maar kreeg wel knallende koppijn. Die dag werd er geen bier gebrouwen. Hop hoort in het glas en niet in een vloeitje.

De Zwitserse brouwersfamilie Locher besloot het eens andersom te proberen: hennep in plaats van hop in het bier. Er wordt gefluisterd dat het brouwen van bier met hennep zelfs een eeuwenoude traditie is. En zo kwam in 1997 Appenzeller Hanfblüte op de markt: een bier dat met hennepbloemtjes en –bladeren op smaak gebracht is. Het bier wordt verkocht in een slanke halve literfles met beugel. Het treurige etiket brengt je niet echt in de verleiding om het bier te kopen, maar het gezegde dat goede wijn geen krans nodig heeft, geldt ook voor dit bier. Hanfblüte is een donkerblond, troebel bier met 5,2% alcohol. Als je het bier inschenkt ruik je een krachtig henneparoma. Het is alsof er een kwekerij in de fles verborgen zit. Zelfs een neusdove hasjhond zou erop aanslaan. Maar het is wel een prettige geur, die aan hop en sappige alpenweiden doet denken. In de smaak combineert de hennep mooi met het ietwat zoete bier. Hennep is geuriger, maar minder bitter dan de gebruikelijke kruiderij. Het resultaat is een volmondig bier om op een mooie zomersdag van te genieten. High wordt je er niet van, hoogstens van de alcohol.

Tot mijn verbazing blijkt de Appenzeller brouwerij van de familie Locher geen nieuw bedrijf te zijn. Het familiebedrijf bestaat al meer dan honderdtwintig jaar. De vijfde generatie Locher staat nu aan het roer van de firma. En dat heeft succes, want in de laatste vijftien jaar is het bedrijf zes keer zo groot geworden als het in 1994 was. En er zijn maar heel weinig brouwerijen in de wereld die dat kunnen nazeggen. En één ding is zeker, met zulke bijzondere bieren blijven er zeker nog groeimogelijkheden.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.