Ieperboog

Ieperboog

[2014] Deze zomer herdenken we dat de Eerste Wereldoorlog honderd jaar geleden begon. Een oorlog die in Nederland relatief weinig aandacht krijgt doordat ons land zich neutraal opstelde en buiten het strijdgewoel bleef. Hoe anders is dat bijvoorbeeld in Vlaanderen. Op het Westelijke Front, dat door het zuiden van West Vlaanderen liep, stierven miljoenen mensen. Gedurende vier jaar bewoog het front nauwelijks meer dan een paar kilometer. Vanuit de loopgraven beschoten de legers elkaar onophoudelijk. Vooral in een boog rond de stad Ieper werd zwaar gevochten. Wie naar het hopgebied rond Poperinge reist, ziet links en rechts verschillende begraafplaatsen van de Commonwealth Commission of War Graves, keurig onderhouden tussen de akkers waar nu brouwgerst, hop, aardappels of tarwe groeit. Letterlijk als dodenakkers. Tegenwoordig is het een bijzonder biergebied, maar de oorlog is er nooit ver weg. In de Lakenhal van Ieper is een indrukwekkende tentoonstelling opgebouwd over Flanders Fields. Na het zien daarvan denk je, nooit meer oorlog. Aan het einde van de tentoonstelling hangen banieren met alle oorlogen sindsdien. Er is teveel stof nodig voor de banieren.

Een van de grootste slagen op dit front, de derde slag van Ieper, vond plaats bij Passchendale. Wekenlang vochten geallieerden om een paar modderige heuvels. Tienduizenden vonden de dood voor een paar kilometer terreinwinst, die vijf maanden later weer prijs gegeven werd. Brouwerij Van Honsebrouck uit het nabijgelegen Ingelmunster brengt als herinnering een Passchendaele bier op de markt. Een niet heel bijzonder, commercieel blond bier met 5,2% alcohol dat absoluut geen recht doet aan wat er in dat Westvlaamse plaatsje heeft plaatsgevonden. Ook Rodenbach pikt een graantje mee van de eeuwherdenking. Het beroemdste Vlaams roodbruine bier komt in een limited editiefles op de markt.

Het meest ingetogen, maar ook het bijzonderste, bier dat de herinnering aan de slagen rond Ieper levend houdt is Wipers Times 14. De Wipers Times was een lokaal krantje dat voor de Britse militairen in de stad Ieper gedrukt werd. Wipers is een verbastering van Ieper, het getal 14 verwijst zowel naar het jaar 1914, als naar het stamwortgehalte van het bier: 14 graden Plato. Een Schotse distel siert de cover van de Wipers Times, een cover die je op het etiket terug vindt. Wipers Times 14 is een toegankelijk blond, licht kruidig, bier met 6,2% alcohol. De ingrediëntendeclaratie vermeldt kruiden, maar brouwer Rudy Ghequire, wil niet verklaren welke. Behalve één: distelzaad. Het bier is gemaakt uit vier granen, een verwijzing naar de vier oorlogsjaren.

Wipers Times 14 is het product van een brouwerij die minder dan een jaar geleden de deuren opende. De Kazemattenbrouwerij is een initiatief van Maarten Ghequire, zoon van de legendarische brouwer Rudy Ghequire van Rodenbach – die ook tekende voor het recept – en Julie Depypere, dochter van Hans Depypere van brouwerij Sint Bernardus uit Watou. De brouwerij is gevestigd op een historische locatie, de kazematten die door de Franse krijgsheer Vauban zijn gebouwd en tijdens de Eerste Wereldoorlog dienst deden als onderkomen van Britse officieren en als hospitaal. De donkere kelders waar ooit tientallen recruten slapen zijn door hun constante temperatuur ook bijzonder geschikt om bier te laten rijpen. De kazematten en de brouwerij staan iedere zaterdag tussen drie en vijf open voor bezoek. Grote kans dat Pa en Ma Ghequire je als gastheer en –vrouw begroeten.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.