Inspirerend brouwer

Inspirerend brouwer

[2008] Eén van de meest inspirerende brouwers van dit moment komt uit Amerika. Garrett Oliver is brouwmeester van de Brooklyn Brewery in New York City. Naast zijn werk als brouwmeester vindt hij de tijd om proeverijen te organiseren en boeken te schrijven. Zijn favoriete onderwerp bij proeverijen is de combinatie tussen bier en eten. “Beer and foodpairing” in mooi Nederlands. Competitief als Amerikanen zijn, maakt hij er graag een wedstrijdje van. Als het even kan neemt hij het op tegen een beroemde wijnsommelier. De strijd gaat om de vraag wie de mooiste drankcombinatie weet te maken bij iedere gang van een maaltijd. En het is geen uitzondering dat de keuze van de brouwer wint. De favoriete combinatie van Garrett is het samengaan van bier en kaas. En dat is goed nieuws voor ons kaaskoppen.

Maar de hoofdbezigheid van Garrett is het brouwen van bier. Hij is verantwoordelijk voor alle innovaties die Brooklyn Brewery op de markt zet. Dankzij de originele recepten, de volle smaak en de constante hoge kwaliteit van de bieren is Brooklyn Brewery uitgegroeid tot één van de iconen van de Amerikaanse brouwsector. Dezelfde gastronomische creativiteit die Garrett tentoonspreidt bij het huwelijk tussen bier en eten, laat hij ook los op de brouwketel. Natuurlijk brouwt Brooklyn een lager, een fris, dorstlessend ‘pils’. Maar anders dan de lagers die in Amerika (of in Europa) gebruikelijk zijn, grijpt hij terug op de bieren die in Wenen aan het eind van de negentiende eeuw populair waren. Brooklyn Lager is koperkleuring en heeft een mooie toets van caramel, maar is ook behoorlijk bitter.

Een prachtig experiment voert hij uit met de brouwmeester van Schneider Weisse uit Duitsland. Volgens de Duitse traditie is Weizen een zachtfris tarwe bier met soms tonen van banaan of abrikoos, vanwege de gekozen gist. Eén ding is Weizen zeker niet, en dat is hoppig. Bierliefhebbers in Amerika, aan de andere kant, zijn fan van krachtige smaken, zoals een stevige bite als gevolg van een genereuze hand hop bij het brouwen van bier. In samenwerking tussen de Schneider en Brooklyn brouwerijen kwamen er twee nieuwe hoppige Weizen op de markt. Voor de Weizen uit de Duitse ketels mocht Garrett de hop uitkiezen. Hij koos voor twee traditionele soorten uit Duitsland. Omgekeerd zocht de Duitse brouwmeester twee typisch Amerikaanse hopsoorten uit voor de Weizen die in New York gebrouwen wordt. Het resultaat is verbluffend. De zachte en frisse smaak van Weizen laat zich prima op sleeptouw nemen door de citrustonen uit de Amerikaanse hop. Het resultaat is een explosie van smaak in de mond en een onbedwingbare dwang om nog zo’n bier te proeven.

Maar ook in de Engelse biercultuur is Garrett thuis. Zo brouwde hij eerder dit jaar een donker stout, dat hij enkele maanden in houten vaten liet rijpen. Bijna niemand wist van de vaten bier die stilletjes in de hoek van de brouwerij lagen te rijpen. “Black ops” is de naam, een verwijzing naar de zwarte kleur van het bier, de gebruikte hop, maar bovenal een verwijzing naar het stiekeme karakter van het brouwexperiment. “Black ops” staat voor black operations – ofwel geheime activiteiten. Het leverde wel een prachtig bier op: een zacht beetje zoet ‘openhaard’ bier.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.