Kastanjebier

Kastanjebier

[2008] Langzaam kleurende bossen en een natuur die gaat slapen. Het is herfst, heerlijk. Iedere dag kleuren de bomen een stukje verder. Tijdens een boswandeling liggen de beukennootjes en kastanjes naast de paddestoelen voor het oprapen. Vooral die prachtig glimmende kastanjes roepen bij mij zo’n herfstgevoel op. Een glimmende roodbruine noot in een stekelig jasje. De kleur van een mooi amberbier. De verbeelding van ‘ruwe bolster, blanke pit’. Natuurlijk is het juist de Franse keuken die zich afvroeg of deze noot ook culinaire toepassingen heeft. En die zijn er.

Het meest basale is om de kastanje gewoon boven open vuur te poffen. In Frankrijk kom je geregeld op straat stalletjes tegen die dat ter plekke kastanjes doen. Ook een crêpe met crème de marron – kastanjepasta – is niet te versmaden. Om maar te zwijgen van een heerlijke wildschotel met kastanjepuree.

Opvallend is dat vrijwel geen enkele brouwer het heeft aangedurfd de kastanje in het brouwproces toe te passen. De enige uitzondering is afkomstig uit Frankrijk, hoe kan het ook anders. De Corsicaanse brouwerij Pietra brengt het hele jaar door een bier op de markt dat met kastanjes gebrouwen is. Op dit Franse eiland heeft de kastanje een bijna mythische reputatie. Een oud gezegde zegt: “Van geboorte tot de dood staat het hele leven van een Corsicaan onder invloed van de kastanjeboom.” Zou dat ook gegolden hebben voor Napoleon, de beroemdste zoon van het eiland?

De Corsicanen gebruiken kastanjes om er meel van te maken. Er bestaan zelfs heuze kastanjeplantages. Dat meel gebruiken ze vervolgens weer voor het bakken van taart, het maken van polenta of nicci. Als het meel van de kastanje voor al deze toepassingen geschikt is, waarom dan niet voor het brouwen van bier, vroegen Armelle en Dominique Sialelli zich in 1994 af. Na twee jaar studeren en proberen was het in 1996 zover. Pietra, het eerste kastanjebier ter wereld was geboren. Bij het brouwen van Pietra vervangt het kastanjemeel een deel van de mout. Het wordt niet als smaakmaker laat in het brouwproces toegevoegd, maar doorloopt alle stappen van het brouwen. Daarmee is Pietra uniek in de wereld. De kastanjes voor het bier zijn afkomstig uit een eigen boomgaard: Castagniccia gelegen op 1.000 meter hoogte.

Wie denkt dat het bier dankzij de kastanjes er roodbruin uitziet komt bedrogen uit. Het bier is eerder donkerblond met een crèmekleurige stevige schuimkraag. De smaak is subtiel, niet te bitter en ook niet zo zoet. Proef ik iets van noten en hout, of is dat alleen maar suggestie? Zeker is dat dit bier, met 6% alcohol een heerlijk genietbier is, dat bijzonder goed smaakt na een flinke boswandeling, helemaal met een paar gepofte kastanjes. Die boswandeling moet je dan wel in Frankrijk maken, want in ons land is het bier nauwelijks te verkrijgen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.