KZN brewroute

KZN brewroute

[2007]  Wanneer ergens druiven groeien en er wordt wijn gemaakt, dan is het lokale toeristenbureau er als de kippen bij om een wijnroute uit te stippelen: een tocht langs wijnmakers die de deuren wijd openzetten om geïnteresseerden te laten genieten van het moois dat ze maken.

Maar wanneer er ergens gerst groeit en er wordt bier gebrouwen, dan zie je bij toeristenbureaus en brouwers minder animo om een bierroute uit te zetten. Een prettige uitzondering is de Zuidafrikaanse provincie KwaZulu Natal die een echte bierroute heeft ontworpen langs de brouwerijen die de provincie rijk is. De geïnteresseerde  bierproever moet wel van een stukje autorijden houden, of nog liever over een BOB beschikken. De brouwerijen liggen soms een fors eind uit elkaar. De brewroute loopt van Durban aan de zuidkust naar het noorden. De meeste brouwerijen langs de route zijn kleine microbrouwerijen, vaak gestart door immigranten uit Europa.

Een van die brouwerijen ligt aan de Midlands Meander, een toeristische route door het laagland van de provincie. De Nottingham Road brouwerij is gevestigd in een houten huisje op het terrein van het Rawson Hotel in Nottingham Road. Het hotel heeft de uitstraling van een Engels landhuis met de omgeving die daarbij past. Keurig gemaaide gazons en een vijver met een bootje erin omzoomen een wit landhuis met rieten dak. In de bar van het hotel zijn de bieren te proeven voor ongeveer anderhalve euro per testplankje.

Nottingham Road maakt vier verschillende bieren. Het simpelste bier is een licht en makkelijk doordrinkbaar lager met 3% alcohol. De Pale Ale heeft gortdroge bitters die je tot achter in je keel kunt voelen. Het is het bestlopende bier van de brouwerij. Mijn voorkeur gaat uit naar het goudgele pilsener, dat heerlijk fris van smaak is, met een aangenaam bittertje. Nottingham laat het bier maar liefst 40 dagen rijpen voordat het gebotteld wordt. Tenslotte staat er nog een donkere Porter op het menu, het sterkste bier uit het assortiment. Het bier heeft een kenmerkende branderigheid en in de smaak is een klein zuurtje te vinden.

Gezien de afstanden die je op de brewroute moet afleggen zou het niet vreemd zijn de route verder naar het noorden voort te zetten in de richting van Johannesburg. Dan voert de tocht ook langs de kleine brouwerij van Clarens. Clarens is een toeristisch kunstenaardorpje, net ten noorden van de Drakensbergen. Brad Pitt en prins Harry van Engeland vieren er vakantie. De lokale brouwerij is gevestigd in een boerderij iets buiten het dorp. Maar in de Clarence brewery pub aan de rand van het dorp kun je de bieren proeven. De pub is een typische Zuidafrikaanse gebeurtenis: eenvoudige inrichting, een TV met sportwedstrijden. Als er voetbal is kijken de zwarten en praten de blanken met elkaar. Als er rugby of cricket gespeeld wordt kijken de blanken en praten de zwarten. De bieren die de pub tapt zijn verrassend. Je kunt kiezen uit een donkere Düssel van brouwerij Berghof uit Pretoria en een zelfgebouwde robijnrood kersenbier, dat voortreffelijk smaakt.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.