London city of beers

London city of beers

[2014] Met een verbluffend en groot enthousiasme en halsbrekend tempo begint Londen haar biercultuur te herontdekken. Binnen de M25 rondweg kun je inmiddels meer dan zeventig verschillende brouwerijen vinden. Het aantal pubs met bijzondere bieren is niet meer bij te houden. Niet verbazend dat dit jaar voor het eerst een heuse bierweek is georganiseerd onder de naam ‘London City of Beers’. Centraal in de week staat het Great British Beerfestival, het grootste bierfeest van Groot Brittannië dat meer dan 55.000 bezoekers trekt. Er zijn in totaal meer dan 900 verschillende bieren (en ciders) te proeven. Een schier onmogelijke opgave, zelfs in de vijf dagen die het festival duurt. Het bier dat als eerste op is, is traditioneel het bier dat door onafhankelijke proevers is uitgeroepen tot Champion Beer of Britain. Dit jaar is dat Boltmaker, een bitter van Timothy Taylor.

Het festival wordt niet georganiseerd door brouwers, maar sinds 1977door consumentenvereniging CAMRA. De afkorting CAMRA staat voor Campaign for Real Ale, het traditionele Britse biertype dat nagist op fust en met een handpomp zonder koolzuur getapt wordt. Op het festival zijn koolzuurflessen dan ook streng verboden, behalve als brandblusser. Dat wringt soms. Want ook een paar buitenlandse bieren zijn op het Great British Beer festival te gast. En dat betekent dat bijvoorbeeld ook Duits pilsners met perslucht of met de hand getapt worden. Dat komt de smaak niet ten goede. In de veertig jaar van haar bestaan heeft CAMRA ongelooflijk veel succes gehad. Niet alleen is Real Ale van de ondergang gered, de vereniging staat ook aan de basis van de bierrenaissance in Groot Brittannië. Als ‘moeder’ aller bierconsumentenorganisaties misschien zelfs wel in Europa.

Maar de bierrenaissance beperkt zich niet tot Real Ale alleen. Geïnspireerd door de opkomst van craftbrewers in de Verenigde Staten experimenteren de nieuwe Londense brouwerijen met allerlei nieuwe biertypen die niet onder de categorie Real Ale vallen. Sinds vorig jaar wordt er in een oude gasopslag een alternatief festival georganiseerd: Het London Craft Beer Festival. Veel minder groot, met veel minder bieren en korter van duur. Maar daarom niet minder interessant. Waar het Great British Beer Festival GBBF draait op zo’n duizend vrijwilligers, staan bij het Craft Beer Festival jonge enthousiaste brouwers zelf achter de tap. Om de sfeer te verhogen draait een DJ het midden van de zaal vinyl. Het is onder hippe brouwers duidelijk mode om een al dan niet woeste baard te hebben. Eén brouwer heeft er zijn bedrijf zelfs naar genoemd: Weird Beard Brew Company. Een bebaarde brouwer die ernaast staat heeft als reactie een bordje gemaakt: “Come stroke Stu’s beard, it’s not weird”. Behalve de te verwachten IPA’s, porter en stouts zijn dit jaar zure bieren populair. Naast een voortreffelijke London Sour met frambozen, vooral veel bieren met citroen en limoen. En dan niet als een zoetig mixdrankje zoals de Radler, waarbij citroenlimonade en bier gemengd is, maar natuurlijk zure bieren waaraan tijdens de gisting sap en schillen van limoen en citroen zijn toegevoegd. Het resultaat is verrassend verfrissend. Precies het woord dat de nieuwe bierontwikkelingen in Londen het best beschrijft.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.