Malmgård

Malmgård

[2011] Een van de opvallende kleine brouwerijen van Finland ligt zo’n tachtig kilometer ten oosten van de hoofdstad in de gemeente Pernaja. De Malmgård brouwerij ligt op een groot adellijk landgoed van 500 hectare. Een 19eeeuws landhuis in Nederlandse renaissance stijl domineert de golvende akkers. Graaf Johan Creuz vertegenwoordigt de twaalfde generatie van de familie Creuz, die hier de landbouw bedrijft. De Zweedse koning Karl IX schonk het landgoed in1606 aan een oorlogsweduwe uit Estland, als compensatie voor de dood van haar man. Nauwelijks verhuisd, trof zij in het dorpje bij haar nieuwe woonplaats een aardige jonge graaf. Ze trouwden en sindsdien beheert de familie Creuz de landerijen. In de 18e eeuw stond er al een brouwerij die lang geleden de deuren sloot.

Maar de traditie is terug. Sinds midden jaren negentig laat graaf Johan door de Huvline brouwerij bier maken van het graan van zijn land. Daarbij gebruikt hij ouderwetse graangewassen als dinkel en spelt, zoveel mogelijk biologisch geteeld. De graaf is zo succesvol dat hij in korte tijd meer dan zeventig procent van de brouwcapaciteit van Huvline voor z’n rekening nam. Toen een oude koestal op z’n landgoed vrijkwam, neemt Johan Creuz een gewaagde beslissing. In plaats van graan naar de brouwerij te brengen, brengt hij de brouwerij naar zijn graan. Het is een prachtige locatie, aan de voet van het landhuis, in één van de donkerrode schuren in het golvende landschap. Vlakbij is een klein café waar bezoekers alle bieren kunnen proeven onder het toeziend oog van de portretten van verre voorouders. Met een beetje geluk zie je de graaf zelf in zijn tweed jasje in de brouwerij rondlopen.

Malmgård brengt zijn bieren onder twee merken op de markt. De flessen van het merk Malmgård zelf zien er traditioneel uit, hoewel het dinkelbier dat zeker niet is. Ook het bier “Ceci n’est pas une Belge”, vrij naar Margitte, kun je zeker opvallend noemen. Het is een zwaar, blond bier met acht procent alcohol en een volle, ietwat zoetige, smaak. Het tweede merk Huvline is veel eigentijdser vormgegeven. Brouwmeester Tuomas Markkula brouwt met ESB een opwekkend, frisgehopt bier. De letters ESB staan voor extra strong bitter, een biertype dat Fullers uit Londen in Finland populair maakte. Ook de Artic Circle Stout mag naam hebben. Een krachtige stout om de gure wintermaanden door te komen. Inmiddels heeft de brouwerij een capaciteit van twintig duizend liter per jaar, en dat is nog steeds groeiend. Dat succes is mede te danken aan een deal met de grote brouwerij Olvi die een deel van de distributie voor z’n rekening neemt. Een goed voorbeeld van hoe een grote brouwerij een kleinere helpt, zonder hem direct over te nemen.

De brouwerij is niet het enige ambacht dat op het landgoed terugkeerde. Zo is er ook een ouderwetse smidse gevestigd, waar je een traditionele smid aan het werk kunt zien. Het smeedwerk, broden, muesli, honing en alle andere producten van het landgoed kun je kopen in het landgoedwinkeltje, direct naast de kapel. Het idiote is dat winkeltje van Malmgård niet alle bieren mag verkopen. Door de strenge wetgeving kun je er alleen bieren krijgen met maximaal 4,7% alcohol. Voor alle andere bieren moet je naar de kroeg of de staatsslijterij – voor zover deze de bieren voert.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.