“Mijn bier is mijn vrijheid”

“Mijn bier is mijn vrijheid”

[2009] Dat is de nieuwe slogan van de Budelse Brouwerij. Afgelopen week presenteerde deze onafhankelijke familiebrouwerij uit Brabant haar nieuwe huisstijl aan de Nederlandse slijters. De slogan maakt deel uit van die vernieuwde identiteit. Alle bieren krijgen een totaal nieuwe en eigentijdse uitstraling. Een uitstraling waarbij in één oogopslag duidelijk is dat er Budels bier in het flesje zit. Een fors en gekleurd halsetiket maakt het herkennen van het bier eenvoudig. En dat is handig, want Gerard Arts, de brouwer van de familie, laat maar liefst twaalf verschillende bieren uit de brouwketel stromen. Drie van die bierspecialiteiten zijn gemaakt van biologisch graan en mogen het Eko-keur dragen. Daar doet de brouwerij overigens weer opvallend bescheiden over. Je moet goed zoeken om het biologisch keurmerk te ontdekken. Vooral het pilsener is niet in een oogopslag van het biologisch pilsener te onderscheiden. Aan de andere kant, waar anders dan bij de brouwerij zelf kom je de twee pilseners naast elkaar in het schap tegen? In smaak is er wel een duidelijk verschil tussen de twee bieren. Door het gebruik van andere hopsoorten is het biologische veel kruidiger dan zijn gewone broer. Die kenmerkt zich door een hele zachte, subtiele afdronk. Niet alleen de uitmonstering veranderde. Enkele bieren kregen zelfs een nieuwe naam. Zo gaat de Parel voortaan als Goudblond door het leven. Vanaf nu heeft de brouwerij alleen nog maar witte Parels.

De Budelse brouwerij is buiten de eigen regio eigenlijk nauwelijks bekend. En dat is jammer, want Budels is een echt familiebedrijf. De twee broers en één zus zijn de vierde generatie brouwers in Budel. En die jarenlange ervaring, van vader op zoon en dochter overgedragen, proef je terug in het brede gamma aan bieren. Misschien is de nieuwe uitstraling een aanzet om Budels ook in de rest van het land beter bekend te maken.

Maar die slogan, daar heb ik nog wel even op moeten kauwen. “Mijn bier is mijn vrijheid.” Is het de hartenkreet van een trotse brouwer, telg uit een eeuwenoud brouwersgeslacht, die ondanks alle schaalvergroting in de bierindustrie onafhankelijk bleef? Of is het een strijdkreet van een actievoerder tegen de betutteling van de cafébezoekers in ons land? Misschien is het wel een vreugdekreet. We hebben immers de mogelijkheid om in alle vrijheid van het bier te genieten dat ons het beste smaak. Ik zie er eerder een oproep in om je eigen weg te kiezen: om niet als een mak lam de geplaveide wegen te volgen die de reclame en marketing voor ons uitstippelen, maar om bewust te kiezen voor je eigen smaak. Dat kan een bier zijn van één van de bekende merken, of juist eentje van een kleine onafhankelijke en eigenwijze brouwer. “Serving the planet” of “Mijn bier is mijn vrijheid”: mooi dat bier zo’n universele drank is dat het beide uitersten in zich kan verenigen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.