Mitra’s masterclass

Mitra’s masterclass

[2011]  Deze week mocht ik aanwezig zijn bij een van de biermasterclasses die de slijterijketen Mitra voor zijn winkeliers organiseert. Wat is het ongelooflijk mooi om te zien hoe een keten op zo’n manier durft te kiezen voor bier als speerpunt, en daar buitengewoon veel succes mee boekt. De biermasterclass is een jaarlijks terugkerend fenomeen, waarbij op verschillende plaatsen in het land, slijters kennis kunnen maken met bijzondere Nederlandse bieren.

De presentatie is in handen van Maurice Diks van de Texelse Brouwerij, die op een bezielende de aanwezigen een lofzang op het bier voorzingt. De lofzang bestaat uit drie coupletten. In het eerste couplet vertelt Harry Arts van de Budelse Brouwerij over de geschiedenis van dit Brabantse familiebedrijf. Harry vertegenwoordigt zelf de vierde generatie Arts, die in Budel meer dan tien verschillende bieren brouwt. Minder bekend is dat een behoorlijk deel van die bieren gemaakt is van biologisch grondstoffen.  Hij laat ons proeven van het lieflijke witbier van de Budels, dat de naam Witte Parel heeft meegekregen. Ook dit bier is biologisch. Een heerlijk zacht wit bier, licht kruidig. Later op de avond neemt hij ons mee naar de Budelse Kolos, genoemd naar een van de zeven wereldwonderen. Zoals de naam al doet vermoeden is Kolos een behoorlijk zwaar bier. Bruin van kleur, volmondig en rond, met een opvallende kruidigheid en niet te bitter. Een bier dat zich uitermate goed leent om aan tafel te drinken, bijvoorbeeld bij gerechten uit de Aziatische keuken.

Het tweede couplet gaat over de Brouwerij De Leckere. Hier zijn biologische bieren verheven tot onderscheidend kenmerk. Brouwmeester Jan Wolfs is speciaal uit Utrecht gekomen om te vertellen over de stormachtige ontwikkeling van zijn brouwerij. In Utrecht zijn al enkele cafés te vinden die uitsluitend bieren van de Leckere schenken. Daar slaan ze helemaal geen gek figuur mee. Ook Jan laat ons proeven van zijn abdijbier, dat de naam Paulus heeft. Het bier is genoemd naar een voormalig klooster in het centrum van de stad. Gelukkig is het recept aangepast naar de eisen van deze tijd. Paulus is een diepblond en toegankelijk bier, met veel fruitige tonen. Het tweede bier is, hoe kan het ook anders, Rode Toren – het bockbier van de Leckere. Rode Toren heeft dit jaar duidelijk tonen van laurier en drop.

Als laatste vertelt Maurice Diks over zijn Texelse Brouwerij. Hij laat ons op inspirerende wijze zien hoe je een bierproeverij over Texelse bieren kunt organiseren. Het succes van deze niet meer zo kleine brouwerij op het grootste Waddeneiland is fenomenaal. Langzaam, maar onstuitbaar rolt de faam van deze verrukkelijke bieren over het land (en daarbuiten). En terecht. We proeven Skimme, ook een tarwebier, maar nu in de Duitse Weizenbock stijl. Veel zwaarder en donkerder dan de andere tarwebieren, met een kenmerkende geur van banaantjes. Zalvend zoetzuur, een dijk van een bier, met een mooi woest verhaal over de geheimen van de zee. We sluiten af met een Texels Bock, een van de mooiste bockbieren van het land, moutig en bitter tegelijkertijd. Ook dit jaar gooit Maurice weer hoge ogen bij de verkiezing van het beste bockbier van Nederland.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.