Mongozo

Mongozo

[2009]  Mongozo is een biermerk met een bijzonder verhaal. Het is 1993 als Henrique Kabia als vluchteling in Nederland neerstrijkt. Zijn enige bezittingen bestaan uit de gedachten in zijn hoofd. Eén van de ideeën die hij heeft, is het brouwen van een bier naar het recept van het Chokwe volk, dat leeft in een gebied verspreid over Angola, Zambia en Kongo. Zijn moeder heeft Henrique ingewijd in de kunst van het bierbrouwen omdat ze geen dochter heeft aan wie ze de traditie kan overdragen. Van oudsher is het brouwen van bier bij de Chokwe een kunst die van moeder op dochter wordt overgedragen.

Samen met een compagnon vindt Henrique een brouwerij in België, die bereid is zijn bier op basis van palmnoten te brouwen. In 1998 komt het eerste brouwsel op de markt. Het bier krijgt de naam Mongozo. Mongozo betekent “proost” in de taal van de Chokwe. Het bier valt ook in het koude Europa in goede aarde. In 2001 komt er een bananenbier bij, gevolgd door bieren op basis van quinona en kokosnoten. In 2008 ziet een vijfde Mongozo bier het levenslicht: een mangobier. Henrique maakt de uitbreiding van de productreeks niet meer mee. In 2003 overlijdt hij tijdens een tragisch verkeersongeval.

Zoals je mag verwachten van bieren met zo’n achtergrond gebruiken de brouwers van Mongozo waar mogelijk ingrediënten met een fairtrade Max Havelaar logo. Daarmee is voor de boeren in ontwikkelingslanden een redelijke prijs voor hun producten gegarandeerd.

De Smaak

Een verhaal kan nog zo sympathiek zijn, het gaat bij bier voor een belangrijk deel om de smaak. En dat levert bij de Mongozo-familie een zeer wisselend beeld. Sommige bieren smaken voortreffelijk, bij andere lijkt een gelikt marketingverhaal belangrijker dan het resultaat zelf.

Het orginele Mongozo Palmnut is een amberkleurig troebel bier met een straffe 7% alcohol. De palmnoten komen uit biologische teelt. Het is een strak en fris bier dat gevaarlijk makkelijk doordrinkbaar is. De smaak van palmnoten kan ik niet echt ontdekken. Misschien omdat ik nog nooit een palmnoot gegeten heb. Ik dacht eigenlijk dat ze alleen voor olieproductie gebruikt worden.

Mongozo Coco heeft maar de helft van de alcohol van de originele broer. Met 3,5% is dit een bier waar je er niet snel aangeschoten van raakt. Ook de smaak zorgt daarvoor. Wat is dit bier zoet! Zoeter dan een Bounty. Het doet me denken aan marsepein met een kokossmaak. Volgens de brouwers goed te drinken uit een kokosnoot. Een bier waar de marketing het ruimschoots wint van de inhoud.

Mongozo Quinua wordt gebrouwen met Quinua, een graan dat hoog op de hellingen van de Andes groeit. Het levert een mooi en lekker donkerblond bier op met 5,9% alcohol en een licht bittere afdronk.

Voor het bananenbier loop ik niet warm. Alhoewel het etiket beloofd dat dit een “exotic beer based on an original recipe” is, spreekt de lijst met ingrediënten over tarwe, bananen, suiker en aroma’s. Aroma’s! Ben benieuwd waar dat original recipe vandaan komt, in ieder geval niet uit het Afrikaanse oerwoud. De smaak doet me denken aan bananenschuimpjes.

Ook het jongste bier, Mongozo Mango is een zoet bier met een herkenbare vruchtensmaak. Het lijkt op bier gemengd met limonade, de mango stuift het glas uit. Met 3,6% alcohol is het prettig doordrinkbaar voor wie van dit soort bieren houdt.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.