Ny Nordisk Øl

Ny Nordisk Øl

[2014] Eén van de trends in Nederland-bierland is om oude bieren nieuw leven in te blazen. Afgelopen jaar bracht de Campagne Nederlandse Bierstijlen het oerhollandse kuitbier weer tot leven. Een bier waarvan velen dachten dat het oorspronkelijk een gruitbier was. Bier gemaakt in de traditie voordat brouwers ontdekten dat hop voor bier uitzonderlijke kwaliteiten bezit. Het mooiste voorbeeld daarvan is één van de bekendste Jopenbieren: Jopen Koyt. Gemaakt zonder hop maar met gagel als smaakmaker, net zoals dat ook in de vroege Middeleeuwen gebeurde.

Maar Freek Ruis, bierhistoricus en brouwer van de Witte Klavervier brouwerij, wist aan te tonen dat publieke opinie ongelijk had. Kuit is juist een krachtig gehopt bier, gebrouwen met een groot gedeelte haver in plaats van gerst. Het succes van het nieuwe oude bier is opvallend. Afgelopen jaar pakten bijna twintig brouwerijen de handschoen op en brouwden voor het eerst een kuitbier. Een oude brouwtraditie kwam opnieuw to leven. Natuurlijk werden de bieren onderling vergeleken. Een wedstrijd die de Witte Klavervier overigens glansrijk wist te winnen. Ook internationaal herwint kuit erkenning. De Great American Beerfestival neemt kuit sinds april dit jaar op in haar lijst van internationaal erkende bierstijlen.

De Deense bierconsumentenvereniging Danske Ølentusiaster kijkt juist niet naar het verleden, maar naar de toekomst om een nieuwe ‘bierstijl’ uit te vinden. Brouwers op het jaarlijkse bierfestival van Kopenhagen worden uitgenodigd om een Ny Nordisk Øl (nieuw Noords bier) te brouwen. De enige voorwaarde is dat het Noordse terroir in het bier terug moet komen. Dat kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van typisch Noordse vruchten en kruiden. Het resultaat is een ratjetoe aan verschillende maar bijzonder interessante bieren. Zo is er een bier gebrouwen met berkenwater in plaats van bronwater. Als smaakmaker is duindoornbes toegevoegd. Herslev, een brouwer uit Roskilde, maakt een bier met een minimale ecologische voetafdruk. Hij teelt zijn gerst zelf, en gebruikt hooi in plaats van hop om het bier te kruiden. Vanzelfsprekend gebruikt hij voor de vergisting een lokale wilde gist, waardoor een opvallend rins en verfrissend bier ontstaat. Naast duindoornbes is ook appel populair, en ook frambozen. De eigenzinnige brouwers van Flying Couch voegen deze toe aan hun stout waardoor dit gebrande bier een zekere fruitigheid krijgt. Ook de brouwers van het populaire Amager doen mee met een Nouvelle Nordic. Een prachtig kruidig bier waar volgens de brouwer “van alles” inzit. De lijst gaat eindeloos door: een blond bier met honing en bloesem, een bier met gagel, die in de verte aan Jopen Koyt doet denken. Het lijkt wel of de creativiteit van de hele Deense biersector in deze bieren is gaan zitten. Bezoekers aan het bierfestival kunnen via SMS laten weten welk van de nieuwe Noordse bieren ze het lekkerst vinden.

Ook in Nederland laat de creativiteit zich niet door de historie aan banden leggen. Voor de tweede keer wordt er een wedstrijd om het lekkerste kuitbier gehouden. Dit jaar zijn er twee categorieen: traditioneel en ‘neo-Kuit’. Voor brouwers die niet zo tekstvast zijn en liever experimenteren.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.