Oekraïne

Oekraïne

[2022] Hoewel het heel klein bier is vergeleken met alle verschrikkingen, heeft de oorlog in Oekraïne ook een behoorlijk effect op de bierwereld. Zo geldt Oekraïne als graanschuur van Europa (en daarbuiten). Nu komt er niet veel brouwgerst vanuit Oekraïne naar Nederland, maar de graanmarkt in z’n algemeen is behoorlijk verstoord geraakt. Boeren in heel Europa (en daarbuiten) maken keuzes welk graan in te zaaien. Een hogere opbrengst voor tarwe of voergerst kan zo maar leiden tot minder aanplant van brouwgerst. Dat komt na een oogst 2021 waarover ook al niet naar huis te schrijven was. Dat de prijs voor gas, olie en elektra recordhoogtes bereikt, is algemeen bekend. We hebben er allemaal last van. Voor het mouten van graan is behoorlijk wat warmte nodig. Gevolg van beide ontwikkelingen is dat de prijs van mout door het dak vliegt. Ook het brouwen van bier blijft behoorlijk energie-intensief, hoewel er de afgelopen jaren bij veel brouwerijen maatregelen zijn genomen om het energiegebruik te beperken. Misschien een nog groter effect heeft de prijs van verpakkingsmaterialen zoals glas, aluminium en karton. Het vraagt de nodige creativiteit om het eenmaal geproduceerde bier verpakt en wel naar de afnemer te krijgen.

Op het niveau van individuele brouwerijen zijn de effecten nog groter. Carlsberg en Heineken hebben besloten hun brouwerijen in Rusland af te stoten. Vooral Carlsberg moet een grote veer laten door de verkoop van de Russische dochter Baltika. Met meer dan achtduizend werknemers haalde de Deense brouwer daar in 2021 ruim negen miljoen euro winst op een omzet van bijna negenhonderd miljoen euro. Maar ook voor andere brouwerijen met een forse exportpositie in Oekraïne en Rusland zijn de gevolgen groot.

Hoe vervelend dit ook is, de echte pijn wordt geleden in Oekraïne zelf. Hier komen dan ook de strijdbaarste verhalen vandaan. Zichtbaar zijn de acties van het Biertheater “Pravda” (Театр пива “Правда”) in Lviv, dat zich al jarenlang een trotse voorvechter van Oekraïne toont. Helemaal aan het begin van de Russische operatie haalden de brouwers de publiciteit door hun flessenvoorraad te gebruiken voor het fabriceren van molotovcocktails. Daarnaast organiseren ze online collabs via social media om samen een Victory Ale te brouwen. Onder andere brouwerij De Man in Tilburg en Brasserie de la Senne in Brussel hebben in dit kader al bieren gebrouwen. Ook roept het Biertheater de internationale bierwereld op om Oekraïne te steunen door hun bieren te brouwen en hun etiketten te gebruiken. Via Google docs hebben ze hun recepten en bestanden van hun etiketten openbaar gemaakt. Zo blijft het verzet levend. Natuurlijk wordt een donatie op prijs gesteld. Zoals je in de huidige omstandigheden kunt verwachten, blinken de namen van de bieren blinken niet uit in subtiliteit. Onder andere de president van Rusland en de voormalig bondskanselier van Duitsland krijgen er ongenadig van langs. Andere bieren benadrukken de eigenheid van Oekraïne, zoals Kyiv not Kiev, een doppelbock uit 2019. Meer informatie op het blog van het Biertheater.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.