Oneindig laagland

Oneindig laagland

[2008]  “Denkend aan Holland zie ik breede rivieren traag door oneindig laagland gaan”,  zo beschrijft dichter Hendrik Marsman het rivierenlandschap van Nederland. Ik moet eraan denken als ik speciaalbierbrouwerij Oijen bezoek. In dit oneindig laagland, aan de voet van de Maasdijk net buiten het dromige plaatsje Oijen, ligt de boerenschuur waar PietKees Roeland zijn bieren brouwt. De schuur met een gezellig proeflokaal, uitgebreid terras en speelweide ervoor zijn de ideale plek om uit te puffen na een mooie fietstocht over dijken en langs uiterwaarden. Je komt helemaal in de stemming als je vanuit het land van Maas en Waal de gele veerpont over de Maas naar Oijen neemt en daarna de dijk richting Oss volgt. Een vlak groen landschap met koeien, zilveren slootjes, traag klapwiekende vogels en een enkele boom om het vlakke beeld te breken. Dit is een brouwerij waar je niet alleen voor het bier heen gaat, maar ook voor de omgeving.

PietKees en Carlette zijn een eigenwijs ondernemersechtpaar. Je proeft het in de bieren van Oijen. De brouwerij beschikt over een rijk gamma aan bieren waar regelmatig nieuwe smaken aan toegevoegd worden. Bieren dragen de meest vreemde namen, vaak gebrouwen voor een speciale gelegenheid. Daardoor is er ook geen enkele samenhang in de namen of etiketten te ontdekken. Strak modern en grillig nostalgisch, het loopt allemaal door elkaar. PietKees bouwt dan ook niet aan een biermerk, het gaat hem om de beleving die je bij hem aan de dijk kunt hebben. Bieren met namen als Sas van Lith, Maas en Waals Pöökebier, RCN Piraatje, Oijens Bovenbier, Kaboem, Eikelbier (“niet met eikels, niet door eikels en niet voor eikels gebrouwen”), D’n Osse Frater, Shii Take Bier en nog veel meer uit de ketels. Bieren waarin je de  eigenzinnigheid van de brouwer in proeft. De bieren worden niet gefilterd en niet gepasteuriseerd, waardoor alle smaakstoffen behouden blijven.

Niet alleen de smaakstoffen, maar ook al het goede van de gist blijft behouden. Dat vraagt wel wat moed van de drinker. Als je naar een glas Osse Frater amberbier kijkt doet het eerder denken aan bruin troebel slootwater dan aan een lekker glas bier. Gelukkig wordt de doorzetter beloond met de smaak van een prachtig droog bier dat naar nog een volgend glas smaakt. Ach, en als ik geniet doe ik toch vaak mijn ogen dicht.

De eigenzinnigheid van de Roelands is ook in de inrichting van het brouwhuis te vinden. Geen grote glimmende koperen ketels, maar een soort grote roestvrij stalen soeppannen worden gebruikt om het bier te brouwen. Door deze pannen slim te stapelen en te verplaatsen heeft de brouwer geen pompen nodig om het bier te vervoeren. Zwaartekracht is genoeg. Het bier is vanzelfsprekend voor de gasten van de speciaalbierbrouwerij. Maar ook de graanresten die overblijven hebben een eigen schare fans. Het zwarte zwijntje Henk, maar ook de koeien van de buren smikkelen er heerlijk van.

Tags:
,
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.