Oude Liefde

Oude Liefde

[2013]  Je hebt van die oude liefdes die je uit het oog verliest en jaren niet meer ziet. En dan, plots, kom je ze weer tegen en is het alsof de tijd heeft stilgestaan. Zo is het voor mij ook met brouwerij ’t IJ.

’t IJ is een brouwerij die tot de verbeelding spreekt. Het is een van de eerste brouwerijen die aan het begin van de ‘craft’bier revolutie in Nederland de deuren opent. We hebben het over halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw. Nederland is nog een pilswoestijn. Ineens krijgt Amsterdam een nieuwe brouwerij, voor het eerst in tientallen jaren. Een brouwerij die met z’n naam een knipoog maakt naar die andere Amsterdamse brouwerij die naar een rivier is genoemd – en die in 1980 de deuren sloot. Een nieuwe brouwerij die andere bieren durft te maken dan alleen pils. Een iconische brouwerij ook, want wat is er Nederlandser dan de brouwerij aan de voet van een oude windmolen? Een van de initatiefnemers is Casper Peterson, tekstschrijver van de Amsterdamse band ‘Drukwerk’. Het succes van ‘Je loog tegen mij’ heeft daarmee een brouwerij gebaard. Tot op de dag van vandaag kan ik niet naar het nummer luisteren zonder dorst te krijgen.

De bieren krijgen bijzondere namen als ‘Natte’, ‘Zatte’ en ‘Vlo’. Maar de mooiste zijn toch de bieren waar de naam van de brouwerij in terugkomt zoals het PaasIJ of het IJwit, een van de mooiste witbieren van Nederland. Je kunt de bieren proeven in het proeflokaal in een voormalig badhuis, waar ’t IJ wordt gebrouwen. Jammer genoeg komen met het succes ook de problemen. Het lukt niet meer om de kwaliteit van het bier constant te houden. Het ene flesje is een lofdicht op het brouwersambacht, een maand later had je de kroonkurk er beter op kunnen laten zitten. Ik verloor mijn liefde uit het oog.

Ondanks de kwaliteitsproblemen blijft ’t IJ doorgroeien. Er komen twee nieuwe eigenaren en nieuw elan. Er komt een nieuw bier, IJPA, een bier in Amerikaanse traditie. En er dient zich een nieuw probleem aan: leveringsproblemen, er is gewoon teveel vraag naar ’t IJ. En dus wordt in deze spannende tijden een nieuwe brouwerij gebouwd, op een steenworp afstand van de molen. Daarmee verdubbelt ’t IJ zijn capaciteit. Afgelopen week opende burgermeester Eberhard van der Laan onder grote belangstelling de nieuwe ruimte. In een vlotgesneden video leggen de brouwers uit wat de bieren van ’t IJ zo bijzonder maakt. De brouwer krijgt de lachers op z’n hand als hij uitlegt dat hij het bier brouwt met hetzelfde water waarmee wij de WC doorspoelen. En hoewel Amsterdammers niet op hun mondje gevallen zijn, houdt iedereen de onvermijdelijke toespraken lekker kort. Zo is er meer dan genoeg tijd om van het eerste proefbrouwsel uit de nieuwe brouwerij te genieten. Het heeft de toepasselijke naam ‘nummer 1’ – of is het nummer IJn – gekregen. Aan het plafond hangen de bierleidingen die rechtstreeks van de lagertank naar de taps lopen. Verser kan het niet. Ik geniet, ik heb mijn oude liefde teruggevonden.

Tags:
,
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.