Pepijn, kampioen der biersommeliers

Pepijn, kampioen der biersommeliers

[2018] Afgelopen maandag organiseerde het Nederlands Gilde van Biersommeliers het eerste Nederlands Kampioenschap Biersommelier. In verschillende landen bestaat het kampioenschap al, nu voor het eerst ook in Nederland. Het kampioenschap is alweer een teken dat de biercultuur in Nederland haar zelfvertrouwen teruggewonnen heeft. Het aantal brouwerijen heeft eeuwenlang niet zo hoog gelegen en de keuzen aan biersoorten is groter dan iemand zich kan herinneren. De consument (en ook veel ondernemers) hebben vaker dan ooit een gids nodig die de weg wijst door het woud van nieuwe bieren en brouwerijen. Bier als dorstlesser is één ding, maar bier aan tafel, als verrassende begeleider vraagt om veel specialistische kennis. Ook voor het opzetten van een uitgebalanceerde bierkaart in café, of assortiment bij de slijter, is extra kennis wel zo praktisch. Via de StiBON bieropleiding hebben inmiddels meer dan honderdvijftig mensen het internationaal diploma Biersommelier behaald.

Drieëntwintig biersommeliers kwamen maandag samen bij brouwerij Oproer in Utrecht om met elkaar de degens te kruisen en uit te maken wie zich tot kampioen mag kronen. Het gilde had een moeilijke wedstrijd opgezet waarbij de deelnemers via een schriftelijke toets getest werden op hun theoretische kennis. Ook stond een blindproeverij van tien bieren op het programma. Uit een lijst van twintig biertypen moest bij ieder bier het juiste type gekozen worden. Tenslotte werden de deelnemers gevraagd om in enkele bieren smaakafwijkingen te ontdekken. De beste vijf deelnemers gingen door naar de finaleronde.

Tijdens de finale werden de finalisten ieder afzonderlijk geconfronteerd met drie bieren (in grote 75 cl fles). Na een voorbereidingstijd van twee minuten moesten ze een van de bieren openen, presenteren en schenken aan een jury. Het is best spannend om voor een groep van medesommeliers en een strenge jury dit op een ontspannen manier te doen. Voor iedere presentatie stond maximaal een kwartier gereserveerd. Niet dat ook maar één van de finalisten aan die tijd kwam, want Nederlanders staan nu eenmaal niet bekend om hun langdradige en wollige taalgebruik. Het is eerder direct en functioneel. Om de winnaar te bepalen hadden zowel de jury als het publiek een stem.

Eerste Nederlandse kampioen biersommelier is Pepijn van der Waa geworden. Met BrewTaste, dat hij in 2012 oprichtte, geeft Pepijnbieradvies, organiseert hij proeverijen en evenementen en geeft biertrainingen voor de horeca. Ook is hij docent bij StiBON.

Samen met Dennis Kort van Oldskool Brewery en Hubert Hecker van de Bierverteller mag Pepijn de Nederlandse kleuren verdedigen tijdens het WK Biersommelier (ja, dat bestaat echt, en Nederland doet mee) dat in 2019 in Venetië gehouden wordt. Dat werpt nog een extra horde op, want in Venetië mag niet in het Nederlands gepresenteerd worden.

Omdat het WK maar eens in de twee jaar plaats vindt, kiest het gilde ook voor een tweejaarlijks ritme, in de tussenliggende jaren. Dat betekent dat Pepijn tot 2020 de lauwerkrans van Nederlands Kampioen mag dragen. Gezien de succesvolle eerste versie die het gilde op de mat legde, en het groeiende leger aan biersommeliers, ligt het in de verwachting dat het aantal deelnemers tegen die tijd fors zal stijgen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.