Sapporo

Sapporo

[2011]  Als je sakebrouwers niet meerekent, is Sapporo een van de oudste biermerken van Japan. Het bedrijf is er trots op. De wortels van de brouwerij liggen op het noordelijke eiland Hokkaido, waar Sapporo de hoofdstad van is. Als enige van de grote Japanse merken is de brouwerij vernoemd naar de plaats waar het bedrijf werd opgericht. Nu komt het goed uit dat Hokkaido geldt als het gastronomisch mekka van Japan, dus een bier dat daar thuis is, moet wel erg goed smaken. Niet verbazend dat Sapporo graag met z’n afkomst koketteert.

Om zijn afkomst te onderstrepen heeft het bedrijf de oude brouwerij waar het allemaal begonnen is, omgetoverd tot museum en biergarten. Ja, op z’n Duits. De inspiratie voor het eerste bier op het eiland komt uit Duitsland. Nederlandse brouwers hebben daar een slag gemist. Van 1638 tot 1853 is Nederland de enige buitenlandse mogendheid die in Japan aanwezig mag zijn. De VOC heeft een kleine nederzetting op het kunstmatige eiland Decima voor de kust van Nagasaki. Twee eeuwen lang heeft Nederland een monopolie en is Nederland de enige blik van Japan op het westen. Het zou me verbazen als die Nederlanders op Decima geen bier dronken hebben. Maar in de twee eeuwen dat ze er de kans voor hebben, zijn onze voorouders er niet in geslaagd om de Japanners aan het bier te krijgen.

Dat gebeurt wel een paar jaar nadat Japan in 1853 besluit het land voor buitenlanders open te stellen. Het land maakt een rappe industralisatie door.  In een poging de economie in Hokkaido op stoom te krijgen besluit de overheid daar in 1876 een brouwerij te stichten. Volgens brouwmeester Hisanari Murahashi heeft Sapporo het ideale klimaat om bier te brouwen. Lange koele winters en niet te warme zomers. Daarnaast is het eiland gezegend met grote hoeveelheden zacht zuiver water.

Die biergarten is een verbazende locatie. Het is een enorme hal waarin pontificaal een brouwketel in een stellage staat. Constant geroezemoes stijgt op van de vele tafeltjes. Maar meer dan het geluid, valt de geur in de biergarten op: een vettige bakwalm.  Onder de brouwketel staat de tap. Vakkundig wordt het bier getapt in grote glazen. Om het bier niet te warm te laten worden staan de glazen in een ijskast. Kwaliteit wordt overal doorgevoerd. Op iedere tafel staat een gasbarbecue en voor ieder gast ligt er een groot schort om voor te binden. De meeste mensen komen hier voor één gerecht waar de Sapporo biergarten beroemd om is: de Gengis Kahn schotel. Dat zijn repen lamsvlees die de gasten zelf op de schotelbarbecue klaarmaken, als een soort van gourmetten. Zodra je de barbecue invet met een blokje reuzel, stijgt de bakwalm van het tafeltje op. Als groente kunnen de gasten kool en taugé op de barbecue klaar maken. Overal kletsen groepen mensen aan tafel, een pul bier in de ene hand, terwijl ze met stokjes het vlees keren. Vlotte bediening zorgt voor een constante toestroom van koud bier. Dat bier is Sapporo Classic, een lagervariant die het bedrijf alleen op het thuiseiland Hokkaido verkoopt. En hoewel het niet zo bijzonder is, dat je alleen daarvoor naar Hokkaido zou moeten reizen, is het wel het lekkerste bier dat ik van Sapporo geproefd heb.

Tags:
,
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.