Sierra Nevada in het oosten

Sierra Nevada in het oosten

[2018] Ken Grossman van Sierra Nevada geldt als een van de grondleggers van de craftbiercultuur in Amerika. Zijn brouwerij in Chico, Californië is zo populair, dat het bier in het hele land te krijgen is, en ver daarbuiten. Om zijn klanten in het oosten van de VS van vers bier te voorzien en de transportkilometers te verminderen, besloot Grossman een tweede brouwerij te bouwen. Best spannend, want zou het lukken dezelfde kwaliteit op een andere plaats te bereiken. Sierra Nevada koos voor Asheville in North Carolina, net als Chico een stadje in de bergen.

De nieuwe brouwerij van Sierra Nevada is modelbrouwerij waar brouwen en beleving in perfecte balans zijn. Een honderden meters lange oprijlaan slingert door een parkachtig landschap. De brouwerij is laag gehouden en in een soort Duitse stijl opgetrokken, uit plaatselijke natuursteen. Overal staan zonnepanelen, het wegdek is zo aangelegd dat water snel in de bodem kan wegstromen. Vanuit de taproom – bierhal zou een beter woord geweest zijn – kun je over een loopbrug zo de brouwerij in lopen. Bezoekers worden aangemoedigd vooral een glas bier mee te nemen. Vanaf het bordes zie je de brouwzaal met verkoperde brouwketels. De loopbrug loopt door de koeling voor hop (alleen toegankelijk als je een uitgebreide tour boekt) vanwaar een rustgevende hopgeur opstijgt. Ernaast laat een raam je uitkijken op de torpedokamer, waar de hoptorpedo’s schoongemaakt en gevuld worden om de beroemde Torpedo IPA zijn karakteristieke ‘droge hopgift’ te geven. Zelfs de gisttanks zien er vanuit de loopbrug niet koel en kil uit. Een prachtig uitgelicht kabinet laat zes glazen flessen zien met bier in verschillende stadia van vergisting. Met wasco is het type bier erop geschreven. Zo kan je zien hoe een pale ale eruit ziet na drie dagen gisten, of na een week of twee. De loopbrug gaat verder naar de bottelhal waar je de flessen en blikken als modeltreintjes over de banden ziet lopen.

Achter de taproom is een breed terras, met eigen bar natuurlijk. Het terras loopt uit in een weide met een verdiepte arena met podium waarop een band speelt. Daarachter een park met verschillende wandelpaden. Dorst hoef je niet te leiden, want een mobiele tap in een bestelbus zorgt ervoor dat je glas altijd gevuld kan zijn. Door het park ruist een beekje. Een bordje geeft aan dat dit kabbelende water eigenlijk het gezuiverde afvalwater van de brouwerij is, dat hier naar de rivier stroomt. En bij de rivier is er weer een weide met, je raad het al, een mobiele tap. Natuurlijk heeft de taproom zelf ook een restaurant dat zo veel mogelijk met lokale producten werkt. Een kleine koperen testbrouwerij in de hoek zorgt ervoor dat er altijd wel een bijzonder, eenmalig gebrouwen, bier voor handen is. Eventueel gerijpt in hout, want achter een glazen wand liggen de houten fusten hoog opgestapeld. Natuurlijk is een bezoek aan de brouwerij niet compleet zonder een bezoek aan de giftshop, waar je niet alleen bier, glazen en T-shirts, maar ook frisbees of een riem voor je hond. Het enige dat ontbreekt is de Bob die je weer terug naar de stad brengt. Daar moet je zelf voor zorgen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.