
16 dec Spoorbogen
[2014] Of het met het slijpsel van de wielen te maken heeft, of met het rommelende geluid, weet ik niet. Wat ik wel weet is dat de treinen die vanuit station London Bridge naar het zuidoosten rijden iets bijzonders teweeg brengen. Het lange spoorwegviaduct dat zich door de stad naar het zuidoosten slingert, blijkt een broedplaats voor nieuwe, eigenwijze, brouwers. Het lokale ProRail verhuurt de bogen onder het viaduct aan jonge ondernemers, een opvallend groot aantal daarvan legt zicht toe op het brouwen van bier. Niet minder dan zes brouwers zijn er onder de spoorbielzen te vinden. Middelpunt, niet alleen geografisch gezien, is The Kernel. De brouwerij kenmerkt zich door krachtige bieren met een minimalistisch etiket: alsof een strook bruin pakpapier op de flessen geplakt is. Met simpele zwarte drukletters staat de naam van het bier erop ‘gestempeld’. Het gezegde ‘goede wijn behoeft geen krans’ blijkt in het geval van The Kernel ook voor bier op te gaan. Heldere, smaakvolle bieren. De brouwerij vindt zijn thuis in twee spoorwegbogen. Aan lange, eenvoudige biertafels genieten bierliefhebbers en buurtbewoners zij aan zij van hun bier. Om de paar minuten rommelt een trein over je hoofd. Wie honger heeft loopt een paar bogen verder. Daar bevindt zich een ambachtelijke kaasmakerij. Of je bij terugkomst nog een plekje aan de tafels kunt vinden is twijfelachtig. Op de meeste zaterdagen hangen de gasten ‘met de benen buiten’.
De wijk waar de brouwerijen liggen heet Bermondsey. De zaterdagse trektocht langs de brouwerijen heet de Bermondsey Beer mile. Laat je door deze mooie Engelse alliteratie niet misleiden: de trektocht in totaal anderhalve mijl, een dikke twee kilometer, lang. Het begin ligt bij station South Bermondsey. Velen beginnen bij brouwerij Fourpure, maar deze ligt nog niet onder het spoor. Paritzan Brewing wel, in boog nummer 8. De brouwerij is klein, maar de bieren zijn zo goed, dat het onverstandig is de brouwerij over te slaan. The eerder genoemde Kernel in boog nummer 10 is stop nummer twee. Boog 79 huisvest Brew by Numbers. Ieder bier wordt gekenmerkt door twee getallen. De eerste twee cijfers biertype aan, het derde en vierde cijfer het recept. 01 staat voor Saison, 15 Black IPA. De brouwers experimenteren er lustig op los, op ieder moment kun je maar enkele recepten proeven, een 01|04 of 13|08 bijvoorbeeld.
In boog 118 huizen twee brouwerijen die samen één brouwinstallatie delen: Bullfinch en Anspach & Hobday. Jonge brouwers – bijna nog nat achter de oren. Maar dat weerhoudt ze niet om enkele hele boeiende bieren te maken. Vrijwel naast de brouwerij is een buitengewoon boeiende bierslijterij gevestigd. De laatste brouwerij voordat je bij station London Bridge komt is Southwark Brewery. In tegenstelling tot de andere brouwerijen specialiseert Southwark zich in traditioneel Real Ale.
De Bermondsey Beer mile eindigt bij het station van London Bridge. Maar wie nog een stukje doorloopt komt terecht op Borough Market, natuurlijk ook deels onder een spoorbrug. Een markt met lekker veel eten en drinken – en natuurlijk met een goed voorziene bierkraam.
In Nederland hebben we ook van die prachtige stadse spoorwegviaducten. Denk alleen maar aan de Hofpleinlijn in Rotterdam of het spoor langs de Haarlemmerhouttuinen in Amsterdam. Boog na boog ruimte om bier te brouwen. Jammer dat het nog niet gebeurt. Maar wie weet dat er ooit ….
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.