Steekje los

Steekje los

[2018] Hoe meer ik er over nadenk, des te meer kom ik tot de conclusie dat bij brouwers een steekje los zit. Waarom zouden ze anders hun bier in fust verpakken? Ze besteden zelf de grootste aandacht om het bier zo vers en goed mogelijk te brouwen en geven het dan uit handen. De laatste handelingen om het bier bij de dorstige drinker te krijgen worden door iemand anders gedaan. Iemand waarop ze vrijwel geen enkele invloed hebben.

Toegegeven, ik ben blij dat ze het doen, want ieder strak getapt glas bier is een feestje. Een tapbier maakt wat een café zo speciaal maakt. Dat iemand met aandacht speciaal voor jou een glas bier ‘bereidt’, is iedere keer weer bijzonder. Het genot van een stevige schuimkraag, zonder bellen of kraters, waar je zo in wilt happen: daar kan geen uitgeschonken flesje of blikje aan tippen.

Maar precies in de woordjes ‘strak getapt’ zit de crux. Daar schort het nogal eens aan. Het draait niet om de taptechniek alleen. Het gaat ook om het opslaan van het bier en vooral om hygiëne, het schoonhouden van de installatie en de glazen. Bij veel horecabedrijven blijkt het nog wel eens te schorten aan kennis en vakmanschap om dat bier echt ‘strak getapt’ te laten zijn. Van brouwers hoor ik dat een groot aantal klachten over het te tappen bier op te lossen zijn door een klein beetje meer vakmanschap achter de bar: hoe stel je de juiste druk in, op welke temperatuur sla ik een fust aan en welke koppeling gebruik je. Om over regelmatige reiniging nog maar te zwijgen. Bieren van kleine brouwerijen zijn vaak ongefilterd en ongepasteuriseerd. Ze zijn vol van smaak, maar moeten wel met aandacht behandeld worden om de gast een ervaring te bieden die zijn verwachtingen overtreft.

Er speelt voor brouwers nog iets anders. Als een gast in een restaurant iets eet wat slecht is klaargemaakt en zonder liefde of aandacht op het bord is gekwakt, dan krijgt het restaurant van de gast een slechte recensie op Tripadvisor, Iens of een soortgelijk platform. De leverancier van de vis, groente of aardappeltjes krijgt zelden de schuld.

Als een barman met hetzelfde gebrek aan vakmanschap een bier uit een slecht onderhouden en vieze tapinstallatie laat stromen, dan krijgt meestal niet hij, maar de brouwer de zwarte piet toegespeeld. Een slechte rating op UnTapped of RateBeer is het onvermijdelijke gevolg. Ik heb nog nooit een recensie gezien in de trant van: briljant bier, maar de bierverzorging in de bar was erbarmelijk. Bar slecht slaat zelden op het vakmanschap van de mensen achter de bar, zelfs niet als er aanleiding voor is.

Overigens is niet alleen de horeca hierop aan te spreken. Als de gasten zich niet bewust zijn dat vakkundige en gastvrije bediening een meerwaarde biedt, en alleen naar prijs kijken, dan houden gast en horeca elkaar in een houdgreep die niet makkelijk te doorbreken is.

Mijn oproep is aan de horeca om dit wel te doen en meer aandacht te besteden aan vakmanschap, en aan de gast om dat vakmanschap ook te belonen, door vaker langs te komen en voor dat vakmanschap ook te willen betalen.

Deze blog is geschreven voor BBB Maastricht en verscheen eerder deze zomer op hun website

Tags:
,
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.