The Fiddler

The Fiddler

[2007]  “ It’s your lucky day”, zegt Boniface van achter de bar van The Fiddler. The Fiddler is een typisch Britse kroeg in het Centrum van Den Haag. Stap over de drempel en je bent aan de andere kant van de Noordzee. De atmosfeer is warm en donker. Grote borden schreeuwen dat vanavond ‘Scotland vs. Italy’ live op het grote scherm te zien is. Tot het zover is speelt een driemansband folkmuziek. Bruin gebeitst hout, biertonnen en oude reclameborden geven charme aan het interieur. In de hoek staat een brouwerij te glimmen.

Aan de tafeltjes en aan de bar zitten mannen en vrouwen achter grote pintglazen Guinness of een of andere bitter. Ze hebben er hier nogal wat van de tap. Hoor je aan de tafeltjes nog af en toe wat Nederlands spreken, achter de bar is de voertaal Engels.

Mijn “lucky day” blijkt te bestaan uit het jaarlijkse “Beerfestival” dat deze vrijdag en zaterdag wordt georganiseerd. Echte Britse ales worden van het vat geschonken. Bij de daghap, een curry vanzelfsprekend, krijg je een glas Cobra cadeau.

Het Beerfestival speelt zich af in de kelder van het gebouw. Haastig opgeplakte papiertjes met ‘Beerfestival -> this way’ leiden mij door een labyrint van trappetjes en gangen met opgeslagen meubilair tot een plastic strokengordijn. Ik schuif het opzij en zie in een sombere vatenkelder een stuk of zes biervaten op stellages liggen van een meter hoog. Met een slingertje zijn de stellages te verstellen zodat het vat steeds schuiner komt te liggen. Hier wordt echt authentiek bier getapt. Op zwaartekracht stroomt het bier, bijna zonder prik en op keldertemperatuur, in het glas. Geen koolzuurflessen, geen koeling, gewoon het biervat schuinhouden en stromen maar met dat bier.

Ik besluit een blonde ale te nemen. De barman schudt het vat twee keer en laat dan mijn glas vol lopen. Tot de rand en natuurlijk zonder schuimkraag. Ik neem mijn nieuw verworven lekkernij mee naar boven naar de bar.

Boniface vertelt me dat het inderdaad een lucky day is. The Fiddler organiseert dit festival maar eens per jaar. Het kan bijna geen toeval zijn dat ik juist op deze dag binnenstap. Er zijn plannen om het festival maandelijks te organiseren, maar de big boss heeft daarover nog niets besloten.

Een biertje uit de eigen brouwerij kan ik niet bestellen. De brouwerij ligt stil, het is de brouwer teveel geworden. Zijn bier werd zo populair dat hij het niet bij kon brouwen. Nu zoekt de Fiddler een nieuwe brouwer en dat valt nog niet mee. Brouwers zijn er genoeg, maar die willen allemaal hun eigen bier brouwen. Van die ‘fancy fruitbeers and stuff like that’. Daar zitten de gasten van The Fiddler niet op te wachten. Die willen volle pints met lauwe ale.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.