‘Toen Oedipus ..

‘Toen Oedipus ..

[2019] .. een poesje was, was ze aardig om te zien.’ Zo ongeveer ging een kinderliedje dat ik vroeger zong. Het beest in het liedje groeide op tot een flinke kater. Jarenlang heb ik me afgevraagd wie de moeder is waarnaar de naam van brouwerij Oedipus verwijst. Op wie is de jongeling verliefd? Deze week werd bekend dat MaMa een rode ster draagt en Heineken heet. Het bedrijf heeft een minderheidsbelang van onbekende grootte in Oedipus verworven. Het zou wel een mooie grap zijn als het pils ter ere van deze overeenkomst in een door Oedipus ontworpen verpakking op de markt zou komen of wanneer MaMa voor eventjes zou veranderen van een mooie hoppy pale ale in een pilsner. De recente minderheidsdeelname van Heineken in Oedipus biedt de brouwerij de mogelijkheid om verder te groeien en zichzelf kwalitatief te verbeteren. Heineken krijgt één van de pareltjes van de Nederlandse bierrevolutie in handen. Een iconisch biermerk met onderscheidende bieren in een opvallende verpakking. Of we daar een kater van moeten krijgen betwijfel ik. Zoals altijd ligt de sleutel bij de uitvoering.

De mannen van Oedipus hebben het letterlijk voor elkaar gekregen om het zonnetje te laten stralen, zowel op het bierschap als in het glas. Stuk voor stuk zijn het bieren waar je een glimlach van op je gezicht krijgt door de kleurrijke verpakking, zelfs voordat je een slok genomen hebt. Is die slok eenmaal doorgeslikt, dan verandert die glimlach in een brede grijns. Mannenliefde is een schitterende saison, die we ook bij de StiBON opleiding gebruiken om te laten proeven hoe breed die bierstijl kan zijn. SloMo is een perfect voorbeeld van een bier met weinig alcohol maar barstensvol smaak en ThaiThai is een tripel die zich uitstekend leent voor spannende bier spijs combinaties. Dat deze bieren straks nog breder verkrijgbaar zijn, voor een breder publiek, is alleen maar mooi. Bovendien biedt de deelname de mogelijkheid om de verplaatsing van de brouwerij, die niet eindeloos in dezelfde loods in Amsterdam Noord gehuisvest kan blijven, in goede banen te leiden. De deelname is het bewijs dat bevlogen en vrolijk ondernemerschap zonder compromissen tot succes kan leiden.

Maar ja, dat ‘zonder compromissen’, dat is wel een dingetje als niet langer ondernemers maar managers de scepter over het bedrijf zwaaien. Managers zien innovatie alleen als gewenst als je met een spreadsheet kunt aantonen dat het geld oplevert. Iedere beslissing moet onderbouwd zijn. Een ondernemer neemt een deel van zijn beslissingen op het gevoel, gewoon ‘omdat het moet’. Er is geen spreadsheet dat het succes van MaMa, SloMo of ThaiThai aantoonde voordat de bieren gebrouwen waren. Het is de reden dat kleine brouwers vaak op smaak innoveren en grote brouwers op techniek. Oedipus heeft nu de kans om van beide walletjes te eten en daarbij te door te groeien op een moment dat iedereen beseft dat de groei van het aantal brouwerijen niet eindeloos door kan gaan. Laten we hopen dat de managers van Heineken de ondernemers van Oedipus de ruimte blijven geven om dingen te doen waarvan we een glimlach op ons gezicht krijgen. En dat diezelfde managers Oedipus niet gebruiken om de deur in het slot te gooien voor weer andere vernieuwende ondernemers. De kater in het kinderliedje bijt als hij groter is. Als dat niet waar is, is de deelneming geslaagd.

1 Reactie
  • Theo Flissebaalje
    Geplaatst op 14:32h, 07 juni

    Als nu maar niet alle oprichters van Oedipus vertrekken….