Traquair House

Traquair House

[2006] De culinaire liefhebber kent Schotland waarschijnlijk alleen van de whisky. Als hij masochistisch is, weet hij ook nog haggis te noemen, een mengsel van vleesafval, kruiden en havermout, bijeengehouden door een schapenmaag. Weinig mensen weten echter dat Schotland ook enkele voortreffelijke bieren voortbrengt.

Eén van de opvallendste brouwerijen van Schotland is Traquair House bij Innerleithen, zo’n vijftig kilometer onder Edinburgh. Dit versterkte landhuis is naar eigen zeggen het oudste constant bewoonde huis van Schotland, schilderachtig gelegen in de vallei van de River Tweed, omzoomt door oude bossen en strak gemaaide grasvelden. Al in de twaalfde eeuw stichtten de voorouders van de huidige Lady Catharina Maxwell Stuart Traquair House. De familie stond in hoog aanzien. In de afgelopen eeuwen bezochten maar liefst zeven koningen en koninginnen dit prachtige huis.

Nu was het in vroeger tijden niet bijzonder om als landheer je eigen bier te laten brouwen. Ook de bewoners van Traquair House beschikten over een kleine brouwerij om de dorst van de bewoners en hun gasten te lessen. In de loop van de tijd raakte de brouwerij echter in onbruik. De bewoners vonden het makkelijker om hun bier te bestellen van één van de commerciële brouwers in de buurt. Het gebouw waarin de brouwerij gehuisvest was, werd gebruikt om de oude spullen van de familie in op te bergen: in de loop der eeuwen verzamelt een familie immers nogal wat rommel.

De verrassing was groot toen Peter Maxwell Stuart, de twintigste Laird (Lord) of Traquair in 1965 besloot zijn voorouderlijke rommel op te ruimen. Tot zijn verbazing vond hij onder de troep een brouwerij die vrijwel helemaal in takt was.

Met behulp van een bevriende brouwer besloot Peter de brouwerij weer oude luister te herstellen en de traditie van het brouwen terug te brengen op Traquair House. Na zijn overlijden in 1990 werd de traditie doorgezet door zijn dochter Catharina. Onder haar leiding worden inmiddels vier bieren gebrouwen.

De opvallendste bieren zijn Lairds Liquor en Jacobite Ale. Anders dan de naam doet vermoeden heeft Lairds Liquor met sterke drank niets te maken. Het is een amberkleuring bier dat gebrouwen is met drop, liquorice in het Engels. In de afdronk van het bier zijn duidelijke droptonen te proeven. Jacobite Ale was van oorsprong een eenmalig brouwsel om de opstand van de Jacobijnen in 1745 te gedenken. Het bier kreeg een zeer warm onthaal, waarop men besloot het bier in de collectie te houden. Ook dit is een amberkleurig bier, met een on-Brits alcoholgehalte van 8%. Bij het brouwen is rijkelijk gebruik gemaakt van koriander, wat aan het bier een heerlijk kruidige smaak geeft. Dit is een bier om in te bijten, een explosie van smaken om langzaam van te genieten.

De bieren van Traquair House zijn in Nederland bij de Bierkoning te koop. Maar het bier komt het best tot zijn recht terwijl je zit op het piekfijn gemaaide gazon van het proeflokaal op het landgoed. Pas wel goed op als je ook iets wilt knabbelen. Voor dat je het weet hebben de hondsbrutale pauwen je bordje leeggepikt.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.