Van onderen!

Van onderen!

[2014] Vorige week lanceerde HEINEKEN zijn nieuwe thuistapsysteem “The Sub” in Nederland. En ik moet zeggen, het ding ziet er inderdaad prachtig en buitengewoon gelikt uit. De brouwer heeft de internationaal vermaarde ontwerper Marc Newson opdracht gegeven om de tap te ontwerpen. Newson heeft zich laten leiden door de ronde vormen van bier. “Bij het bezoek aan de brouwerij viel mij op dat alles met bier cilindrisch van vorm is: brouwketels, gisttanks en vanzelfsprekend het bierglas. Vandaar dat ik me bij het ontwerp van de tap ook heb laten leiden door deze iconische vorm.” Het resultaat is een liggende metaalkleurige cilinder met een tapkraan op de kop, die wel wat weg heeft van een onderzeeër. Het bier komt niet in de vorm van vaatjes, maar in de vorm van patronen met een inhoud van twee liter. HEINEKEN noemt deze patronen ‘torps’ naar torpedo’s om in het onderzeebootlingo te blijven. Het wisselen van het bier doet inderdaad denken aan het vullen van torpedobuizen tijdens “The Hunt for Red October”.  Je klapt de voorkant van The Sub open, haalt de oude huls eruit en schuift een nieuwe torp naar binnen. Tapleiding aansluiten, klep dicht en klaar is kapitein Kees om het bier af te schieten. Er kan weer gedronken worden.

Bij The Sub ontwierp Newson eigen elegante glazen, met dezelfde cilindrische, afgeronde vorm. Ze doen wel denken aan cañas, de kleine lage bierglaasjes die de Spanjaarden zo graag gebruiken om bier uit te drinken bij hun tapas. Maar dan veel mooier en gelikter.

Marketingmanager Bram Westenbrink noemt het “Thuistap The Next Level, een voorbeeld van de innovatie die in het DNA van Heineken zit. Je kunt er een prachtig ijskoud Heineken biertje meet tappen.” Waarom hij het verkleinwoord ‘biertje’ gebruikt, is me niet helemaal duidelijk geworden. De man leek me buitengewoon trots. Om de een of andere reden zit de term ‘Biertje?’ nog steeds verankerd in het concern.

The Next level is The Sub zeker. Een stuk eleganter en gebruiksvriendelijker dan de Beertender. Vandaar dat HEINEKEN The Sub ook niet meer op het aanrecht positioneert naast het koffiezetapparaat, maar pontificaal in de woonkamer. Letterlijk een ander level – maar of veel mensen hun bierbeleving tot dat niveau op zullen trekken betwijfel ik.

Wat HEINEKEN heel goed doet is dat er een hele webwinkel geopend is waar je torps met allerlei verschillende bieren kunt kopen. Van Tiger tot Desperado’s, Pelforth tot Affligem. Voorlopig alleen bieren uit het eigen concern.

Het tapritueel is altijd iets bijzonders en onlosmakelijk met bier verbonden. En hoewel het tappen met The Sub kneuteriger voelt dan de echte kroegtap is het resultaat een bier met een prachtige fijne schuimkraag. Een stuk beter dan met een flesje te halen is.

Met The Sub tap je het bier op een temperatuur van 2 ºC. Die instelling is niet aan te passen. Jammer, want een bier van 2 ºC mag dan wel heel dorstlessend zijn, van de smaak gaan wel veel nuances verloren. Voor pilseners als Heineken en Tiger is dat niet zo’n probleem, die zijn er voor gebrouwen. Van meer complexere bieren gaat dan toch wel veel smaak verloren. Misschien worden die daarom (nog) niet in Torps aangeboden. Het zou mooi zijn als HEINEKEN een wereldvermaarde ‘smaakdesigner’ opdracht zou geven een bier te ontwikkelen dat in smaak matcht met de kwaliteit van het design van The Sub.

Tags:
,
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.