Veiling van oud bier

Veiling van oud bier

[2009] Afgelopen maandag kende Nederland een primeur. Voor het eerst werd een veiling georganiseerd van oude bieren. De brouwerij van Hertog Jan had veilinghuis Christie’s bereid gevonden om een keur aan kelderschatten te veilen voor het goede doel. Uit de kelder van de brouwerij uit Arcen waren verschillende oude bieren opgeduikeld. De opbrengst van de veiling kwam ten goede aan Oxfam Novib.

Zowel voor de brouwer als voor Christie’s was het een unicum. Het chique veilinghuis wist niet helemaal wat ze bij bierliefhebbers kon verwachten. De veiling was niet aangekondigd op de website. Daar stond wel een veiling van oude en zeldzame wijnen, maar die zou pas een dag later plaatsvinden. AB InBev had het veilinghuis in Amsterdam Zuid voor de gelegenheid helemaal omgetoverd in Hertog Jan sferen. Gasten kregen vooraf kleine gerechtjes geserveerd van de hand van Han Hidalgo, met bijpassende bieren. In plaats van een uitrijkaart voor de parkeergarage was een tramkaartje meer op z’n plaats geweest. Zo lekker was het.

De veiling was een belevenis. In totaal kwamen zeven kavels (zo heet dat in veilersjargon) onder de hamer. De kavels liepen uiteen van twee grote flessen bockbier uit 1993 tot een klein flesje Grand Prestige uit 1990. De flessen werden vergezeld van een bierproeverij of zelfs een heel bierdiner voor vier tot zes personen. Brouwer Gerard van de Broek hield bij ieder kavel een enthousiast verhaal, waar zijn liefde voor bier vanaf spatte. Daarna nam veilingmeester Job Ubbens het over.

Het is een bijzonder gezicht. In het midden staat de veilingmeester op een verhoging achter een katheder. Hij is zo uitgelicht dat hij met zijn gepommeerde haar bijna een wassen beeld lijkt. Zijn positie op het verhoog maakt hem bijna tot dominee, maar in gedrag heeft hij meer van een stand-up comedian en marktkoopman. Rechts van hem, ook op het podium maar iets je lager zit de notaris. Niet uitgelicht kijkt hij wat verveeld in het rond. Rechts van de veilingmeester staat de brouwer gewoon met zijn benen op de grond. Hij staat naast een draaitableau waarop de bieren aan de bieders getoond worden.

Veilingmeester en brouwer geven een show waarop menig cabaretier jaloers zou zijn. Razendsnel gaan de biedingen om hoog. “We starten bij € 200”. Drie vier handen gaan omhoog. “250, 300, 350, 400” klinkt het als een mittrailleursalvo uit de mond van de veilingmeester.  Zo rond de vijfhonderd euro vallen de meeste bieders af. Nog twee of drie bieders houden vol. “800, 900, niemand meer dan negenhonderd? Kom op, het is voor een goed doel” jent de veilingmeester. Dan grijpt de brouwer in en verhoogt het aantal zitplaatsen bij proeverij en bierdiner tot acht of tien. Precies genoeg om de biedingen over de magische grens van duizend euro te laten gaan. “Eenmaal, andermaal …. u laat zich toch niet uitbieden door die mevrouw hier?”, probeert de veilingmeester nog een keer.  Plok. “Verkocht aan de mevrouw op de eerste rij. Gefeliciteerd!” Altijd weer die mevrouw met het rode haar op de eerste rij. Zij koopt vrijwel alle kavels. Ze blijkt een allervriendelijkste eigenaar van een café in Reo te zijn, groot fan van Hertog Jan en nu weldoenster. De opbrengst voor Oxfam Novib bedraagt € 7.250. En dat is per fles bier een stuk meer dan de volgende dag voor dure Bordeaux betaald wordt.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.