Vier nieuwe bieren op één dag

Vier nieuwe bieren op één dag

[2012] Het was een bijzonder weekend, dit eerste weekend van de Week van het Nederlandse bier. Zaterdag lanceerden maar liefst drie brouwerijen een nieuw bier. Drie bieren op één dag, dat moet wel een record zijn.  Het Houtens Brouwcollectief komt met een Houtens Honingbier Brewed2B. Het bier, dat in samenwerking met imkerij Two Bee tot stand gekomen is, is het eerste commerciële bier van deze groep actieve amateur brouwers uit Houten. Het is een stevige jongen met 8,5% alcohol. Het bier is niet zoet, want de suikers zijn vergist. Wel kom je in de nasmaak tonen van honing tegen. Het is echt een bier om even voor te gaan zitten. Dat kan tijdens het tweede Utrechtse Bierbrouwersfestival dat deze zeer enthousiaste brouwers op 19 mei in de Utrechtse wijk Lombok organiseren. Op het festival zijn hoofdzakelijk bieren van Utrechtse brouwers te proeven.

De splinternieuwe Gooische bierbrouwerij lanceert maar liefst twee nieuwe bieren: Gooisch Blond en Gooisch Zwart. Op 12 mei om 12 uur precies ontving burgemeester Broertjes van Hilversum de eerste fles. De bieren van de Gooische bierbrouwerij zijn verkrijgbaar bij Joost ! Wijn in Hilversum. Het is mij niet bekend of Joost zijn naam na deze gebeurtenis heeft veranderd in Joost ! Bier en Wijn.

Als derde komt het Epe Bier Collectief met Duuster Wit. Het is het tweede bier van dit Veluwse collectief, gemaakt in de stijl van amber Weizen, maar dan met een vleugje koriander. Een grensvervagend bier, dat de combinatie zoekt tussen een klassiek Beierse en Belgische bierstijl. De presentatie vindt plaats in het hopveld dat Henk Wesselink vorig jaar in Epe heeft aangelegd. Een toepasselijke en natuurlijke locatie om een nieuw bier ten doop te houden. Henk Overbosch, een van de andere leden van het collectief vertelt over “Proef de zomer”, een initiatief om samen met lokale ondernemers mooie bier/spijs combinaties op de kaart te zetten, waarna sommelier Edwin Raben de tap met passie en zwier bedient en iedereen van bier voorziet. Tot mijn verrassing en vreugde is ook Gulpener hopkoningin Betty van de partij om van het nieuwe bier te genieten. De zon schijnt niet alleen over de opschietende hopranken, maar ook in het glas. Een mooi kruidig en fris bier, dat de zomer in Epe zeker meer smaak zal geven.

Gelukkig brengt de hop in z’n tweede jaar meer bellen voort dan in het eerste jaar. Van de eerste oogst kon maar een handjevol bieren op smaak gebracht worden, en dat handjevol bieren heeft de weg naar de bierliefhebber al lang en breed gevonden. Ik kijk nu al uit naar de nieuwe oogst.

Een gekruid dunkel Weizen, een blond, een zwart en een zwaar honingbier. De oogst van één dag aan nieuwe bieren. Wie twijfelt er nu nog aan dat de biercultuur in Nederland bruist van het leven? Er is veel te ontdekken tijdens deze Week van het Nederlandse Bier.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.