Vijfde Week van het Nederlandse Bier

Vijfde Week van het Nederlandse Bier

Vandaag begint de vijfde Week van het Nederlandse Bier. Een evenement dat uniek is in de hele wereld. Er zijn wel meerdere bierweken te vinden, maar geen enkele wordt gedragen door een coalitie waarin producenten, verkopers en consumenten samenwerken. In de Week van het Nederlandse bier staan brouwers groot en klein, horeca, (groot)handel en consumenten de handen schouder aan schouder om Nederlands bier tien dagen lang over het voetlicht te brengen. Een week die tien dagen duurt, alleen dat is al zo heerlijk bourgondisch bierig. Het laat maar weer eens zien dat bier een unieke drank is, die mensen samenbrengt.

In het hele land zetten mensen hun schouders onder lokale evenementen van thuisbrouwwedstrijden, speciale biermenu’s, wandelingen naar brouwerijen tot biercocktails, brouwdemonstraties en vooral heel veel bierproeverijen – blind, met kaas, curry, chocolade, oesters. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er past wel een mooi bier bij.

Vandaag wordt de Week geopend met het Nederlands Bierproeffestival in Den Haag. Met het jaar wordt het festival populairder, ondanks uitbreiding naar de ruimte rond de Grote Kerk. Het festival is voor het begin al bijna helemaal uitverkocht. Er staan 43 brouwerijen die samen honderden bieren presenteren. Het leukste is dat, zeker op de openingsdag, de brouwers zelf aanwezig zijn zodat je ze in hoogsteigen persoon kunt ontmoeten en een praatje kunt maken.

De week eindigt met de Open Brouwerijen dag. Bijna honderd brouwerijen openen hun deuren zodat je met eigen ogen kunt zien hoe bier gebrouwen wordt. Het fascineert me nog steeds dat bier, meestal min of meer bitter en koud gedronken, zijn leven begint als een warme en mierzoete drank. Het is als een mollige rups die langzaam verandert in een prachtige vlinder. En dat uit vier simpele grondstoffen: water, graan, hop en gist. Magie van Moeder Natuur en menselijk vernuft.

Succes heeft vele vaders zeggen ze wel eens, maar bij de Week van het Nederlandse Bier is dat zeker het geval. Een jaar of zes geleden borrelde het op verschillende plekken met ideeën om een groot Nederlands bierfeest op te zetten. Het Klein Brouwerij Collectief had al een eigen festival, Marco Philipsen van MITRA en Fiona de Lange hadden grootse plannen, Fedor Vogel van Bier! Magazine en ik liepen met mooie ideeën rond en op een gedenkwaardige avond in De Engelse Reet in Amsterdam smeedden Rick Kempen van Bier&cO, Jeroen Carol Visser van PINT en ik aan een iets moois. Gelukkig werd al dit (en nog veel meer) enthousiasme gebundeld en groeide uit tot wat de Week van het Nederlandse Bier nu is. Nederlands Bier heeft in de afgelopen vijf jaar zijn stormachtige ontwikkeling heeft doorgezet. Het aantal brouwerijen is verviervoudigd, er zijn zelfs brouwerijen ontstaan die zich toeleggen op het brouwen van bieren voor anderen. Internet blijkt een onuitputtelijke bron van inspiratie: je kunt recepten vinden van bieren die eeuwen lang niet meer gebrouwen zijn of aanwijzingen hoe je het best je eigen hop kunt aanplanten. Voor het eerst is in boekwinkels het schap bierboeken breder dan het schap met wijnboeken. En je kunt zelfs een opleiding volgen tot internationaal biersommelier.

Kortom, er gebeurt in Nederlands iets moois. Laten we er een mooi bier op drinken!

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.