Vlier

Vlier

[2011]  Van midden mei tot half juni kun aan de rand van open plekken in het bos de vlier in bloei zien staan. Een onopvallende struik die zich in de late lente met prachtig witte bloemenschermen tooit. Soms ruik je ze nog eerder dan dat je ze ziet, want de plant ruikt weelderig. Ik heb een zwak voor de vlier, omdat je van de bloesem heerlijke siroop kunt maken en van de bessen later in het jaar jam met heel veel vitamine C. Zelf in het bos iets eetbaars bij elkaar scharrelen geeft een kinderlijke romantische gevoel van onafhankelijkheid. Bij vlierbloesem en vlierbessen speelt dat helemaal, ze zijn beide niet bij de groenteboer of de super te koop. Je moet het wel zelf plukken. De essentie van de bloesem is heel makkelijk in water te vangen en vervolgens is bier te gebruiken. Je kunt er heerlijk frisse zomerbieren mee maken. Gelukkig is er een aantal brouwers die dat ook doet. Nadeel is dat de meeste brouwers zo klein zijn, dat hun bieren alleen met een zoeklichtje te vinden zijn.

Het bekendste vlierbier laat helaas het minste het karakter van de vlier doorschemeren. Korenwolf, het prachtige witbier van de Gulpener is niet alleen gemaakt van vier verschillende granen die de korenwolf bij elkaar scharrelt, maar ook met vlier en verschillende kruiden. Bij zoveel smaken is voor de vlier niet meer dan een bijrol weggelegd. Iets noordelijker in Limburg ligt in Stein de kleine brouwerij De Fontein. Voor het brouwen van twee bieren maken ze gebruik van de vlier die rond de brouwerij in grote hoeveelheden groeit. In Euleteul zomer gebruiken Lonneke en Rik Brouns de bloesem, in Euleteul winter de bessen van de plant. Hun Euleteul zomerbier was afgelopen jaar finalist bij de Smaak van Nederland. Terecht, het is een heerlijk subtiel bier met een vleugje vlier. Jammer dat het bier buiten de regio vrijwel niet te krijgen is. En de naam? Euleteul is lokaal dialect voor vlier.

Gebruikt de Fontein een blond bier met 5% alcohol voor het vlierbier en Gulpener een witbier, brouwerij Cazeau uit Doornik voegt vlierbloesem toe aan saison, een beendroog bier met een aardige hopbitterheid. Het leidt tot een fris dorstlessend bier, waar eerder de groenigheid van de vlier in doorsmaakt dan de bloemigheid. Sterker nog, het is goed dat ze het bloemetje op het etiket zetten, anders had ik het er niet uitgehaald.

Zo mogelijk nog lastiger aan te schaffen dan de laatste twee bieren is de Gulden Delle van brouwerij De Vlier. Het is letterlijk een huisbrouwerij. Brouwer Marc Andries woont met zijn vrouw op de eerste etage van zijn huis in Holsbeek, onder de rook van Leuven. Op de begane grond is een proeflokaal dat iedere tweede en vierde zaterdag van de maand open is. Beneden in de kelder staat de brouwerij. Voor blonde Delle heeft Marc zijn Lentetripel gemengd met vlierbloesem siroop. Het resultaat is een soort Kir Royal. Een volmondig weelderig en bloemig bier dat je het best uit kleine flutes kunt drinken. Een prima aperitief maar duidelijk geen doordrinker. Het bier wordt verkocht in 75 cl flessen o.a. aan de brouwerij, maar ook in de kantine van voetbalclub Holsbeek. In het komende nummer van Bier! meer aandacht voor de brouwers in Leuven en omgeving.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.