
03 jan Vooruitblik 2017
[2017] Terugkijken is niet zo heel ingewikkeld, vooruit kijken is veel moeilijker. Naar de staar op het jaar 2016 is het tijd voor een blik in de toekomst. Wat gaat 2017 ons brengen?
Het komend jaar gaat ons minder baarden brengen, maar desondanks wel meer brouwerijen. Er zijn nog zoveel ideeën en plannen. Aan de andere kant, het eind van de varkenscyclus komt in zicht. Het zou me niet verbazen als over een jaar of vijf blijkt dat we in 2017 de piek van het aantal officiële brouwerijen bereikt hebben. De efficiency die het distributiekanaal dicteert maakt het voor steeds meer brouwers lastiger consumenten buiten de regio te bereiken. Het wordt te vol op het schap, de consument kan de keuze niet meer aan en begint terug te keren naar vaste waarden. Dat kunnen overigens best nieuwe brouwerijen zijn. Maar je kunt niet blijven experimenteren en gek bier is niet per definitie goed bier.
Ik zie nog wel een groei in het aantal zelfbrouwers, zeker als dat steeds eenvoudiger wordt door innovaties zoals Minibrew. Bovendien, hoe hoger de belastingen op bier worden, des te aantrekkelijker wordt het om thuis zelf aan de slag te gaan. Australië of Scandinavië zijn wat dat betreft voorbeelden welke kant het op zou kunnen gaan. Het risico op zo’n accijnsverhoging is aanzienlijk. In de aanloop naar de verkiezingen zien we steeds vaker berichten over het kwaad dat alcohol aanricht. Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP (voorheen de Stichting Alcoholpreventie) was er als de kippen bij om na de verkiezing van Donald Trump tot president van de VS juichend uit te roepen dat de nieuwe president geheelonthouder is. Het RIVM becijferde de schade die alcohol aan de economie toebrengt. Ondanks dat de Erasmus Universiteit gehakt maakte van de conclusies in dat rapport, zal het in 2017 regelmatig op blijven duiken. In de maalstroom van risicomijdend beleid zal de 8% van de bevolking die onverantwoord met alcohol omgaat, een grote invloed hebben op de manier waarop de normale bierdrinker van zijn bier kan genieten. Dat is jammer omdat algemeen beleid de veeldrinkers nauwelijks van gedrag doet veranderen, maar de normale bierdrinker wel straft. Desondanks zet blurring, de grensvervaging tussen horeca en winkel door. Het is een van de troeven die een stenen winkel heeft ten opzichte van een webwinkel. Ook de neergang van het traditionele café zet door. De Starbucksklonen gaan bier verkopen om de hele dag aantrekkelijk te blijven. Over blurring gesproken.
Het bier van 2017 wordt session IPA, een blonde dorstlesser met weinig alcohol, waarmee de bierrevolutie richting het moderne pils schuift. En zo worden er steeds meer gaatjes gevuld. Het verschil tussen craft en non-craft wordt steeds moeilijker aan te geven. Er zijn al craftbrouwerijen die groter zijn de traditionele. Er zullen meer kleine brouwerijen gaan schuilen onder de vleugels van grotere broeders, hopelijk met behoud van eigen eigenzinnigheid. Nieuw of oud, groot of klein het wordt steeds minder relevant. Brouwerijen worden afgerekend op goed of niet goed. Kwaliteit gaat weer tellen. Dat geldt voor het bier net zo sterk als voor het verhaal er achter.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.