Westhoek

Westhoek

[2010]  De Westhoek van Vlaanderen is om meerdere redenen een speciaal stukje België. Het gebied ligt in het uiterste zuidwesten van het land, ingeklemd tussen de kust en Frankrijk. Dit is het gebied waar in de Eerste Wereldoorlog honderdduizenden soldaten stierven aan een front dat in jaren niet meer dan enkele kilometers verschoof. In het landschap vind je overal begraafplaatsen van de Common Wealth War Graves Commission, gewoon in het akkerland, of aangeschurkt tegen lieflijke dorpjes. De stad Ieper en de begraafplaats van Tyne Cot bij Passendale zijn twee indrukwekkende monumenten die een blijvende herinnering vormen aan de waanzin van deze oorlog.

Maar de Westhoek is ook een paradijs voor de bierliefhebber. Hier vind je de meest teruggetrokken brouwende trappistenabdij, die van Westvleteren. De abdij zelf is niet voor publiek toegankelijk Je kunt vanaf de weg een glimp opvangen, vooral van de bouwwerkzaamheden die er aan de gang zijn. De bierverkoop is slechts incidenteel open, en dan alleen na telefonische reservering. Gelukkig kun je wel terecht bij het Claustrum en het ontvangstcentrum “De Vrede”. Daar is ook het wereldberoemde bier van de abdij te drinken.

Een van de andere pareltjes van de streek is de stad Poperinge, centrum van de hopteelt in België. In de oude waag, die hier ‘stadsschaal’ heet, is zelfs een heus hopmuseum gevestigd. Een mooi, modern museum met veel uitleg over de geschiedenis en teelt van hop, films, oude apparatuur en echte hop vanzelfsprekend. Op elk van de vier verdiepingen kunnen je een quiz spelen om je kennis van deze plant te testen.

Wie echt bierig wil eten reist nog zes kilometer verder naar het plaatsje Watou, op een steenworp van de Franse grens. Niet dat die grens opvalt, want plaatsnamen als Steenvoorde of Houtenkerque doen je niet direct beseffen dat deze dorpjes in het buurland liggen. Watou is gezegend met twee brouwerijen. In het dorp ligt brouwerij Van Eecke, vooral bekend van zijn bitterzoete Hommelbier. Hommel is lokaal dialect voor hop, en die is bij het brouwen van dit bier dan ook rijkelijk gebruikt. Hommelbier is een stevig blond natuurtroebel bier, waarbij de ronde zoetigheid gecompenseerd wordt door de bittere kruidigheid van de hop uit de streek. Vlak buiten Watou ligt de brouwerij van Sint Bernardus, een brouwerij die vooral gekend is om zijn abdijbieren. Jarenlang brouwden ze zelfs de bieren voor de abdij van Westvleteren. Die samenwerking is verbroken, maar de kwaliteit van het bier is daardoor niet achteruit gegaan.

Aan de markt van Watou ligt een van de bekendste bierrestaurants van België, ‘t Hommelhof. Sabine en Stefaan Courteyne hebben het koken en eten met bier tot een ware kunst verheven. Volkomen terecht wonnen zij in 2009 de Belgische Bier en Gastronomie Award. Zeker in deze tijd is een bezoek aan ‘t Hommelhof de moeite waard. In maart staan hopscheuten op het menu, de jonge uitlopers van de hopplant. Een roomwitte zeer exclusieve groente die vrijwel alleen in deze streek en in deze maand te krijgen is. ‘t Hommelhof maakt er salades van, maar serveert ze ook in roomsaus bij gerookte zalm, of roerbakt ze als begeleiding van duif uit Steenvoorde. Natuurlijk krijg je bij deze gerechten het bier uit de streek te drinken, van Witte Watou, tot Prior 8.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.