WK Biersommelier

WK Biersommelier

[2022] Komend weekend wordt in München het wereldkampioenschap biersommelier georganiseerd. Ik vind het altijd fascinerend als de besten uit een beroepsgroep zich met elkaar meten, zeker als het met bier te doen heeft. Van oudsher wordt het kampioenschap georganiseerd door Doemens, vandaar dat het toernooi een stevige Duitse inslag heeft. Omdat er deelnemers van over de hele wereld mee doen, mogen de testen en presentaties niet alleen in het Duits, maar ook in het Engels gedaan worden. Dat betekent wel dat de Nederlandse deelnemers een aanzienlijk nadeel hebben. Ze kunnen niet in hun moedertaal aan de competitie deelnemen.

Die Nederlandse deelnemers zijn de beste vijf deelnemers van het Nederlands kampioenschap dat in juli door het Nederlands Gilde van van Biersommeliers in Fort Everdingen werd georganiseerd. Net als bij het komende wereldkampioenschap moesten de negentien deelnemers de degens kruisen op verschillende onderdelen. Als eerste proeven de deelnemers blind tien bieren. Van elk bier moeten ze het biertype aankruisen op een lijst van mogelijkheden. Dat proeven moet met kleine slokjes, want als tweede onderdeel staat de kennistest op het programma. Het derde onderdeel bestaat uit het blind herkennen van tien smaakafwijkingen die in bier voor kunnen komen. Dat vraagt een boel training, want je hoopt altijd dat je deze afwijkingen weinig tegen komt. Dan is het bier goed.

Na de marteling van de smaakafwijkingen mogen de tien beste deelnemers zich meten in de halve finale. Ze strijden telkens twee aan twee, wie er door mag naar de finale. Ieder koppel krijgt blind een bier voorgezet dat ze in drie minuten op het podium moeten analyseren, beschrijven en waarvan ze bij voorkeur het biertype moeten benoemen. Er zijn bonuspunten als je ook nog het merk weet. Dat is nooit eenvoudig, maar al helemaal niet als je dit voor een publiek en jury moet doen die wel weet welk bier je voor je hebt staan. Een huivering gaat door de zaal op het moment dat een kandidaat in zijn beschrijving doelbewust op het juiste biertype lijkt af te stevenen, om vlak voor het moment suprême vol overgave toch een verkeerde afslag te nemen. Omdat zijn tegenstrever eveneens fouten maakt, haalt hij desondanks de finale. Dat is het mooie van deze ronde: het gaat niet om goed of fout, maar om de analyse en de wijze van presenteren. Het niveau ligt hoog.

In de finale moeten de kandidaten een keuze maken uit drie bieren. Het bier dat ze kiezen, serveren ze aan de jury terwijl ze er het een en ander over vertellen. Het is een test onder hoogspanning, want je weet nooit van te voren uit welke bieren je mag kiezen. En er zit een element van geluk in, want het kan zo maar zijn dat er een bier tussen staat dat waar je veel van weet. Ik heb genoten van deze ronde, want het vakmanschap, de kennis maar ook het fanatisme om de beste te willen zijn spatte er van af.

Uiteindelijk laat Hubert Hecker, biersommelier van de Nieuwe Wereld zich tot Nederlands kampioen kronen. Hij zal Nederland vertegenwoordigen samen met Dennis Kort van Oldskool die op de tweede plaats eindigde, Bas Schampers van BierTalent (derde), Léon Rodenburg en Yoram Zonneveld. Ton van Opstal zal als zesde en reserve meereizen naar München.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.