WK Brazilië

WK Brazilië

[2010]  Het WK zit erop. Jammer genoeg net niet met het mooiste resultaat. Tijd om ons voor te bereiden op het volgende WK in 2014 in Brazilië. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Daarom deze keer een wedstrijd tussen de bekendste blikbieren van het land. En om in stijl te blijven, verloopt de wedstrijd in drie knock-out rondes, waarbij uiteindelijk het lekkerste blikpils van Brazilië overblijft. Zo weet je nu al, welk bier je tijdens de finale in Rio de Janeiro moet bestellen (als je een keuze zou krijgen van de FIFA).

Brazilië is een van de grootste biermarkten ter wereld, nummer vier om precies te zijn, na wereldmogendheden als China, Verenigde Staten en Rusland. Bij elkaar drinken Brazilianen een slordige 10.833.100.000 liter bier per jaar. Bovendien is Brazilië één van de thuislanden van het grootste bierbedrijf ter wereld, AB-InBev. De ‘Bev’ in die naam is afkomstig van het Braziliaanse AmBev, dat in 2008 fuseerde met Interbrew uit België/Canada. In haar thuismarkt heeft AmBev een bijzondere dominante marktpositie. Meer dan tweederde van alle bieren die in Brazilië gebrouwen worden, komen uit de ketels van AB-InBev. Daaronder de top drie van populaire biermerken Skol, Brahma en Antartica. Ja, het merk Skol dat in Nederland jammerlijk van de markt verdween omdat het niet goed zou smaken, is nog steeds jubelend populair in Brazilië. Natuurlijk doen deze drie merken mee met de blikbiercompetitie, aangevuld met een vierde bier uit de AB-InBev stal: Bohemia.

Brouwerij Kaiser, waarvan Heineken meerderheidsaandeelhouder is, brengt drie bieren in de arena. Allereerst het merk Kaiser, verder Sol en Bavaria. Het Bavaria van Kaiser heeft niets te maken met het gelijknamige bier uit Nederland. Voor zover ik weet doen ze ook niet in textiel. Kaiser is goed voor zo’n 9% van de Braziliaanse markt. Tenslotte treedt de tweede brouwerij van Brazilë, Schincariol, met één bier in het strijdperk: Nova Schin.

Eerste ronde:

Nova Schin tegen Antartica: Antartica wint met overmacht, vooral vanwege de inzet van geestige pinguïns als logo

De broederstrijd tussen Kaiser en Bavaria wordt ruim gewonnen door de laatste. Het is niet verbazend dat het marktaandeel van Kaiser terugloopt

De andere broederstrijd tussen Brahma en Bohemia eindigt in een overwinning voor het smaakvolle Bohemia.

In de laatste wedstrijd is Skol nipt de betere van bijna naamgenoot Sol.

Tweede ronde:

Antartica tegen Bavaria: De pinguïns van Antartica kunnen het niet bolwerken tegen Bavaria. Het bier dat genoemd is naar de Duitse deelstaat Beieren is gewoon lekkerder.

Skol tegen Bohemia: Bekend met het imago dat Skol in Nederland had, verwachtte ik dat Bohemia zou winnen. Niets blijkt minder waar. In Brazilië is Skol gewoon een uitstekend bier

Finale:

De uitkomst van de eerste twee rondes heeft als resultaat dat Skol van AB-InBev het op moet nemen tegen Bavaria van Kaiser. Halverwege het blikje ligt Skol voor, maar dankzij een uitstekende tweede slok weet Bavaria toch te winnen. Bavaria is het lekkerste blikpils van Brazilië.

Maar met AB-InBev als wereldwijd sponsor van FIFA, zal dit bier aan de neus van de stadionbezoeker in Rio voorbijgaan.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.