Wonen, werken en winkelen in een brouwerij

Wonen, werken en winkelen in een brouwerij

[2008]  Onlangs reed ik langs de wijk Roombeek in Enschede. Dat is de wijk die in op 13 mei 2000 door de vuurwerkramp grotendeels in de as werd gelegd. Zo’n zeven jaar later is Roombeek schitterend herbouwd. Rijen met frisse en vrolijke huizen staan langs de nieuw aangelegde straten.

Op de hoek van de wijk ligt nog een troosteloze vlakte. Hier heeft de verfrissende nieuwbouw nog niet toegeslagen. Het is het terrein van de oude Grolsch brouwerij. Ronkende borden van projectontwikkelaars juichen dat het hier schitterend wonen, werken en winkelen zal zijn. Op een druilerige vrijdagmorgen is daar nog niets van te merken.

Midden in de zompige moddervlakte staat een eenzaam uitgewoond gebouw. Aan alle kanten zijn de littekens te zien van de gebouwen die er vroeger mee verbonden waren, maar die nu gesloopt zijn. Het lijkt wel of het gebouw geamputeerd is. Op de vierde verdieping hangt een verwarming in de lucht te bengelen, nog net vastgehouden door de waterleiding. Door de ramen zijn de bestofte brouwketels te zien.

Tot mijn verbazing klappert één van de golfplaten deuren in de wind. Hij zal toch niet open zijn? Ik kan mezelf niet bedwingen en glip naar binnen. Zo wandel ik even later door een treurig decor van wat eens het trotse brouwhuis van de Grolsche Bierbrouwerij was. Slopers en vandalen hebben huisgehouden. Trappen zijn half afgebroken en de deuren dichtgetimmerd met hardboard. Midden in de ruimte staat een bouwlamp. Uit het plafond steken leidingen die nergens meer naar toe lopen. Op de eerste verdieping geven twee grote cirkels in de vloer de plaats aan waar vroeger de brouwketels stonden. Die hebben ergens anders een goede toekomst gevonden. Drie brouwketels zijn bewaard gebleven. Ze staan onder een dikke laag stof te wachten op betere tijden. Betere tijden die gauw gaan komen volgens het spandoek dat aan de buitenkant van het gebouw klappert. Het nodigt mij uit om op  www.opdebrouwerij.nl een kijkje te nemen in een glorieuze toekomst.

Het gebied wordt ‘een beeldbepalende plek in de stad. Een nieuw gebied waar het goed wonen, werken en leven is.’ Het brouwhuis krijgt een nieuwe horecabestemming. De hele benedenverdieping gaat ruimte bieden aan bijzondere horecaformules. ‘Ontmoeten staat centraal in het Brouwhuis, overdag en ’s avonds’, jubelt de site.

Het Brouwhuis wordt ook een nieuw centrum voor de creatieve bedrijvigheid in Enschede. Verspreid over drie verdiepingen worden innovatieve bedrijven gehuisvest op het snijvlak van media, art en technologie. De bovenste lagen van het Brouwhuis worden gereserveerd voor wonen. Het industriële karakter en het prachtige uitzicht bieden een bijzondere woonkwaliteit. Er zullen loftachtige appartementen wordt gecreëerd waarin de originele sfeer optimaal tot zijn recht komt in combinatie met veel ruimte, licht en comfort. Door de situering van de verschillende functies, waarbij iedere functie zijn eigen entree heeft, kan hier prima worden gegeten, gewerkt en gewoond.’ Zo gaat de website nog even verder.

Ik ben verkocht. Wonen en werken rond koperen ketels. Het lijkt me geweldig. Enschede let op: ik kom eraan.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.